X
 
 
 

Как национализмът погуби една държава

1105 0
photo of Как национализмът погуби една държава
Снимка: София Филм Фест
Преди 25 години двама сръбски екстремисти погребаха мира и мултикултурния характер на цяла Босна. Дали възходът на национализма в днешния ЕС няма връзка с изхода на войната в Босна? Ерих Ратфелдер търси отговори.

На 5 април 1992 г. - по време на мирна демонстрация в Сараево са убити двама души. И преди това в страната е имало въоръжени нападения, убийства и гонения, но тъкмо това последно злодеяние, извършено от босненско-сръбски снайперисти, маркира един повратен момент. Така започва дългогодишната обсада на Сараево и войната в Босна и Херцеговина, отнела живота на сто хиляди души. Стотици хиляди бяха прогонени от домовете им, а обширни територии от страната бяха напълно разрушени.

У хората този конфликт е оставил само спомени за нескончаем ужас. Оцелелите от войната си спомнят за свои загинали близки, съседи и приятели. А виновните никак не желаят да им бъде припомняно онова време. И ако все пак някой отвори дума за него, започват опроверженията и оправданията. Често в употреба влизат и заговорнически теории. Виновни винаги са другите. Или някакви чужди сили.

Който се разхожда из днешно Сараево и реши да влезе в сградата на международната администрация OHR, трябва да прекоси "моста на Суада и Олга". Той носи имената на първите жертви на войната в Босна - Суада Дилберович и Олга Сучич. На 5 април 1992 г. те са покосени от сръбски стрелци, заели позиции в отсрещния хотел "Холидей ин". Двете жени участвали в мирна демонстрация с над сто хиляди души. 34-годишната Олга била служителка в градската управа на Сараево, а 23-годишната Суада - студентка от хърватския пристанищен град Дубровник. Олга била католичка, а Суада - мюсюлманка.

Това, че двете жени са имали различни религии, не е било от значение за демонстрантите. Например за Игор, сърбин от Сараево. Той се включил в набързо сформираната група от доброволци, която разкрила убийците. Игор се присъединил и към снайперистки отряд, който издирвал и ликвидирал сръбски снайперисти по време на окупацията на града от армията на генерал Младич. От съображения за сигурност - тъй като е успял да покоси няколко противникови снайперисти - след войната Игор си сменя името и потъва в нелегалност. Подобна съдба имат и стотици други сърби от Сараево, които са смятани за предатели.

Срещу екстремизма

Защитниците на Сараево се сражавали не само за своя град, но и за правото на различните националности и религии мирно и толерантно да съжителстват помежду си. Генерал Йован Дивяк, защитникът на Сараево, казва: "Защитавахме ценностите на Европа срещу варварството".

Противниковата страна се стремяла да завземе колкото се може повече чужда територия и да прогони представителите на останалите етнически групи. Тези престъпления и етнически чистки са били дори предварително планирани. И не само от режима на сръбския президент Слободан Милошевич, но и от този на хърватския президент Франьо Туджман.

Според признанията на редица сръбски и хърватски политици и военни, президентите Милошевич и Туджман обсъдили още преди войната - на среща в Хърватия през март 1991 г. - подялбата на Босна и Херцеговина. Макар да били противници, двамата ги обединявал принципът на национализма. На практика основният конфликт по време на войната в Босна не е между сърбите, хърватите и мюсюлманите, колкото между внесения отвън национализъм и мултинационалното общество.

Война за Гибралтар?

Великобритания и Испания вече от столетия спорят за една скала в южния край на Пиренейския полуостров. След решението на британците да...

Победа за националистите

Победители в този конфликт излязоха националистите и от трите враждуващи страни. В Босна доминираща роля след края на войната придоби етническата група на бошняците, които са мюсюлмани. Старата босненска мултинационална и мултирелигиозна традиция днес е жива само в спомените на хората, в някои стари обичаи, сред интелектуалците, както и в културния и музикален живот на страната. Но политически тази традиция днес е загърбена.

На мирните преговори в Дейтън през 1995 г. международната общност одобри териториална подялба на страната по националистически критерии, с което на практика отрече забележителната култура на мултинационалното общуване, съществувало преди това. За съжаление Европа не успя да защити в Босна своите собствени ценностни разбирания. Дали пък възходът на национализма в днешния ЕС няма връзка с изхода на войната в Босна? Във всеки случай именно тогава беше пуснат от бутилката духът на екстремисткия национализъм. И дори беше възнаграден.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Работодателските организации поискаха ос...

Работодателските организации поискаха оставката на социалния министър Бисер Петков заради заложеното административно увеличение на мини...