5 грешки на градинарите, които съсипват реколтата от моркови

35514
5 грешки на градинарите, които съсипват реколтата от моркови
Снимка: katerinavulcova / Pixabay

Ако са ви казали, че отглеждането на богата реколта от моркови е фасулска работа, не им вярвайте. Всяка дейност в градината има своя специфика и ако не сте запознати с нея,ще се провалите.  Това касае и  морковите във вашата градина.

Те се ссмятат за сравнително лесен за отглеждане зеленчук. В същото време, градинарите често допускат нелепи грешки, поради което не е възможно да се отгледа богата реколта.

Направете това точно сега за богата реколта от картофи следващата година

За да е богата реколтата от картофи през следващата година, е важно да се стимулира възстановяването на почвата през есента. При отгле...

1.            Неправилно торене

Опитните градинари съветват да се подготвят леглата за морковите предварително. За да получите наистина добра продукция, година преди засяването трябва да се сложи хумус или оборски тор, твърдят професионалистите. Експертите не препоръчват да се прекалява с подхранването с пепел - кореноплодите могат да се разклонят от него.

2.            Твърде гъсто засяване

За да получите красиви и големи моркови, не трябва даги  засявате твърде на гъсто. Между растенията трябва да има най-малко 3 см разстояние, в противен случай морковите ще са малки и деформирани.

3.            Неправилно поливане

Голите охлюви унищожават реколтата ви, но има начин да ги прогоните

Много от хората, които полагат грижа за градината си, ще знаят, че голите охлюви са едни от най – често срещаните вредители. Люби...

Известно е, че морковите се нуждаят от много влага. В същото време, прекаляването с поливането за този зеленчук също е вредно. Това води до образуване на гниене или до факта, че корените започват да се напукват.

4.            Неподходяща почва

Морковите не виреят добре, когато са засяти в глинести и каменисти почви. Този зеленчук предпочита леките почви. Ако трябва да отглеждате морковите в тежки почви, тогава опитни градинари подготвят леглата предварително. Към тях се добавя пясък и се разкопава, за да стане почвата по-хомогенна.

5.            Небрежно плевене

Отървете се от плевелите, появили се в леглата с моркови. Направете това много внимателно и старателно, напомнят експертите. Ако засегнете кореновата система на зеленчука, няма да можете да получите коренова култура с правилната форма.

Ето с какво да подхраните доматите, за да увеличите реколтата

За подхранване на доматите градинарите пробват всякакви начини. мнозина предпочитат евтини торове, други прилагат в градинарството няко...

Добре е да се съобразите и с правилното време за сеитба на морковите. Морковите за прясна консумация през лятото  се засяват рано  през пролетта, когато почвата отгоре се затопли и изсъхне или преди зимата. Вярно е, че зимната сеитба е подходяща само за жителите на онези региони, където зимите не са мразовити и с обилни снеговалежи - в противен случай семената ще умрат дори под дебел слой мулч.

Морковите за съхранение трябва да се засяват през втората половина на май, когато въздухът достигне  15-18 ° C и преминат нощните слани, или на 20 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com