5 правила, които всеки градинар трябва да знае

2455
5 правила, които всеки градинар трябва да знае
Снимка: iStock

Лятото е тук и сезонът за градинарство е в разгара си. Но има някои „правила“, които градинарите „трябва“ да следват, за да се радват на добра реколта.

1. Дръжте вредителите далеч от растенията

За съжаление през летните месеци не е необичайно една градина да бъде изпълнена с нежелани вредители. Бъдете безпощадни към листни въшки, червеи, гъсеници и бръмбари. Това са вредителите, които могат да причинят най-голяма вреда във вашето градинско пространство.

Трябва да се следи за симптоми като лепкави листа, дупки в листата, увяхване, назъбени ръбове, покафеняване и слаб растеж.

5 правила, които всеки градинар трябва да спазва при поливане на доматите

2. Продължавайте да плевите

Едно от „най-важните правила на лятното градинарство“ е винаги да следите растежа на плевелите. Това е толкова важно, защото ако плевелите бъдат оставени сами, те могат да бъдат „невероятно опасни за други растения в градината“ и дори могат да „доведат до тяхната смърт“.

Дръжте плевелите настрана, като редовно инспектирате моравата, саксиите и цветните лехи. Докато плевите плевелите, проверявайте, дали са напълно изкоренени.

3. Редовно подрязвайте и мъртвите растения

Друго „невероятно важно правило“, което трябва да запомните, е подрязването на всички растения, които са започнали да покафеняват или умират. Това не само ще помогне за насърчаване на нов растеж, но ще гарантира, че градините винаги са пълни с живот и цвят.

Градинар разкри най-ефективния начин да се отървем от листните въшки

4. Поливайте редовно растенията

Следващото правило е това, което повечето ще знаят. Правилото е да се гарантира, че градинарите редовно поливат растенията си, особено при дълги сухи периоди. Ако растенията останат без редовна вода по време на топло и по-сухо време, градинарите могат да очакват техните растения да „изсъхнат и неизбежно да умрат“.

Стремете се да поливате растенията два до три пъти седмично в пика на летните месеци, тъй като това е повече от достатъчно, за да поддържате растенията да изглеждат „ярки и красиви“.

5. Поддържайте моравата си

Тревните площи обикновено са най-голямата точка на градините и следователно фокусната точка. Поради тази причина няма смисъл да харчите много време и усилия за растения и цветя, ако моравата просто ще бъде оставена да расте и да изглежда неподредена.

През лятото тревата ще расте много по-бързо, отколкото през всяко друго време на годината, тъй като тревата има повече достъп до слънцето през летните месеци. Ще трябва да подстригвате моравата си много по-често, отколкото през друго време на годината.

Трябва да подстригвате моравата си веднъж седмично, за да я поддържате възможно най-добре. В допълнение към това трябва да избягвате да подрязвате тревата твърде късо, тъй като това всъщност може да повреди листата на тревата.

Тревните листа са изключително важни, тъй като са основна храна за тревата. Като подстрижете тревата си твърде късо и повредите листата на тревата, ще направите много по-трудно за тревата да получи цялата храна, от която се нуждае, и да остане да изглежда здрава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Само опитните градинари НЕ изхвърлят това - тази течност бори листните въшки и увеличава реколтата

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com