Ето как да предпазим доматите от слана - спасете реколтата си

5830
Ето как да предпазим доматите от слана - спасете реколтата си
Снимка: iStock

Ако доматите вече са високи, поставете колове и окачете бутилки с вода на всеки кол над 10 см над доматите. Ако температурата падне под нулата през нощта, доматите ще си останат добре. Топлината, която се отделя при замръзване от бутилираната вода, поддържа въздуха около доматите по-топъл от околната среда.

Ниските температури могат да повредят или унищожат доматените растения. Защитата от замръзване на доматите е важна за добрата реколта – както в началото на сезона, така и в края му.

Ето няколко съвета, които наистина работят.

Ако на вашите домати се появят пукнатини от замръзване под формата на петнисти тъмнозелени петна, които след това стават черни, тогава сте изпуснали превантивната защита срещу повтарящи се студове.

Как да спасим доматите след замръзване с резитба и пероксиден разтвор?

Ако увреждането не е голямо - например засяга само външните ръбове на листата или отделни листа - доматите вероятно ще се възстановят. Извършете операцията. Прищипете листата или отрежете в най-близката точка, където започва здравата тъкан. Избършете остриетата на вашите градински ножици с алкохол или белина преди и след подрязване, за да предотвратите риска от заболяване.

Но преди това опипайте стъблото – ако е здраво, значи всичко е наред. Но когато стъблата под долните листа станат меки, тогава има малка надежда - отрежете само непокътнатия връх или здрав и след това отглеждайте клонинг в чаша вода, за да замените умиращия домат.

След това вземете 3% водороден пероксид. За 4 литра вода, които трябва да са достатъчни за обработката на няколко замразени домата, ще ви трябват 10-12 супени лъжици точно 3-процентов водороден прекис. Смесете пероксида с вода и напръскайте доматените храсти. Разтворът на пероксид ще ободри доматите и ще повиши устойчивостта към гъбични заболявания.

Как да спасим доматите след замръзване?

В началото на сезона е важно да следите прогнозата за времето в района. Обикновено студовете засягат целия регион и могат да продължат няколко дни. Доматите ще оцелеят при леки студове, тъй като корените на доматите ще запазят по-голямата част от дневната топлина дори по време на вечерно-нощно охлаждане, особено когато растенията се мулчират.

Въпреки това, оцеляването на доматите и растежът на доматите са две различни неща. Как доматите понасят замръзване се влияе не само от температурата, но и от продължителността на излагане на студ, вятър и условията на отглеждане на културата.

Полейте доматите с ТЕЗИ 2 неща и ще берете до късна есен

Покрийте вашите домати по правилния начин

Физическата бариера срещу студ е добра, когато се прави правилно.

Когато използвате чаршафи или одеяла, уверете се, че тъканта не е толкова тежка, че да повреди растенията.

Уверете се, че тъканта е суха. Изпарението на влага може да понижи температурата.

Не забравяйте да премахнете тъканта през деня, така че почвата да може да се затопли и светлината да позволи на растенията да започнат фотосинтеза.

Ако използвате пластмасов лист, уверете се, че пластмасата не докосва растенията. Студената пластмаса ще повреди доматите при контакт с нея. През деня пластмасата също трябва да бъде премахната.

След като премахнете заслоните и почвата се затопли, извършете дълбоко поливане под корена. Добре навлажнените растения са склонни да понасят по-студени или почти замръзналите нощи по-добре от сухите. Въпреки това, листното напояване, когато има риск от замръзване, може да увеличи честотата на листните заболявания при доматите.

Опитайте със стреч фолио на балончета

Ролката "балон" обикновено е доста евтина и ще осигури достатъчно материал за защита на няколко растения. Освен това е материал за многократна употреба.

Увеличете реколтата на доматите с тази невероятна комбинация

Имате нужда от две неща, за да предпазите доматените растения от замръзване: клетки за домати, направени от дърво или метал, или просто здрави градински колчета и мехурчеста обвивка. Клетките за домати или градинските колове ще оформят рамка, която ще покриете със стреч фолио.

Необходимо е да увиете филма около рамката, включително отгоре, като го закрепите с лепяща лента.

Как работи? Тези малки мехурчета, които образуват мехурчестата обвивка, осигуряват отлична изолация за вашите растения. Въздухът, уловен между два слоя пластмаса, е източникът на изолация - и колкото повече мехурчета, толкова повече изолация имате!

Независимо с какво покривате растенията си, отстранете защитния слой сутринта: дори в студените дни под него се натрупва топлина и ще се получи обратния проблем - растения, които са се сварили от топлина и конденз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com