Как да варосаме дърветата и защо това е толкова важно за тях

59176
Как да варосаме дърветата и защо това е толкова важно за тях
Снимка: iStock

Варосването на дърветата е важна част от есенната поддръжка на градината. Кората предпазва дървото. Тя е първата, която изпитва температурните колебания, студа, слънчевите изгаряния, пукнатините и нападенията от вредители. Ето защо е толкова важно да се грижите за нея. За да предпазите дърветата в градината си от това, трябва да нанесете вар.

Варосването предпазва дърветата от насекомите, които живеят под кората. Пукнатините в кората на незащитените дървета също могат да допринесат за заразяване с гъбички!

Най-лесната рецепта за варосване на овошките - 2 съставки, които ще издържат до пролетта

Нанасянето на вар може да помогне за предпазване на кората на младите дървета от гризачи.

Кога да се варосват овощните дървета

Съставката, която хитрите градинари добавят към сместа за варосване, за да растат здрави и силни овошките

Варосването на овошките е процедура, която много градинари пропускат през есента. Но това е напълно погрешен подход. Благодарение на ва...

Градинарите често не могат да решат дали е по-добре да варосват кората на дърветата през пролетта или през есента.

Някои експерти твърдят, че пролетното третиране с вар предотвратява ранните пролетни слънчеви изгаряния по кората, но общото мнение е, че пролетното третиране с вар е спорно и че винаги трябва да се прилага есенно третиране с вар.

Доказано е, че високата концентрация на вар може да увреди кората на младите дървета и да започне да забавя растежа им. По този начин стъблата постепенно се удебеляват, като запушват порите над тях и затрудняват газообмена. От друга страна обаче, варта предпазва кората от гризачи. Ето защо при варосване на млади дървета разтворът трябва да е малко по-малко от два пъти повече.

За предпочитане е обработката с вар да се извършва при висока температура. Тази процедура не трябва да се извършва, ако термометърът показва температура под 5 °C.

Подготовка на дърветата

2 съставки, които да добавите към сместа за варосване на овошките и дори дъждът няма да я отмие

Варосването на овошките обикновено се извършва през пролетта и есента. Тази процедура ги предпазва от слънчево изгаряне, студ, вятър, в...

При влажно време отстранете мъха и лишеите от стволовете и клоните и отстранете старата кора, която вече е започнала да се лющи. Това трябва да се прави на ръка, с градински ръкавици и без пластмасови или метални четки, които могат да повредят кората. За да предотвратите попадането на вредители в почвата, преди почистването поставете платнище върху земята около ствола, за да могат остатъците да паднат. Отстранената кора трябва да се изгори.

Това трябва да се прави само в сухо време. Най-често се използва 1% разтвор на бордола, за който са необходими 1 kg синьо (меден сулфат) и 750 g негасена вар или 1,5-2 kg негасена вар за всеки 100 литра разтвор. Може да се използва и железен сулфат в същата концентрация или 6-8 % (600-800 г на 100 литра вода). Все пак трябва да се отбележи, че медта и желязото се натрупват в кората и почвата, не се отмиват и не се разграждат и стават токсични във високи концентрации.

Есенно варосване на овошките - как го правят опитните градинари

Подрязването на дебели клони с диаметър над 3-4 cm, присаждането на калем през пролетта и раните по кората, причинени от измръзване или гризачи, са рани, които могат да причинят инфекция и замърсяване на дърветата. Затова такива рани трябва да се покриват с мехлем за плодове.

Варосването на стволовете на овощните дървета се извършва с варно мляко - 20% (2 kg негасена вар на 10 литра вода). Добавянето на фунгициди към варното мляко също предотвратява гъбични и бактериални заболявания. Важно е към варовия разтвор да се добави около 1 kg глина, в противен случай той ще се отмие от дъжда и няма да се задържи дълго върху кората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com