Какви са тайните за отглеждане на гигантски домати

22671
Какви са тайните за отглеждане на гигантски домати
Снимка: Getty Images

Може би смятате, че отглеждането на големи домати е забавен и предизвикателен начин да впечатлите семейството и приятелите си. Ако обаче отгледате домат рекордьор, може да спечелите титлата "Рекордьор на Гинес".

Още: На каква дълбочина се засаждат доматите, за да има богата реколта

Как да отгледате гигантски домати

Независимо дали гледате към наградата, или просто искате да се наслаждавате на достойни за похвала домати от градината, ключът към отглеждането на гигантски домати започва с правилната ДНК. Сортовете домати тип "бийфстек" са добро начало.

Сортовете от типа Beefsteak се считат за най-добрите големи домати за отглеждане в домашната градина. Тези сортове имат месеста сърцевина с по-малки кухини за семената в сравнение с другите видове. Повечето домати тип " бийфстек" имат богат вкус, като някои сортове са по-сладки от други. Предлагат се с различни цветове на зрелите плодове, а някои от сортовете телешки домати обикновено дават плодове до 1 кг. в домашната градина. Те включват:

  • Big Rainbow
  • Big Zac
  • Dinner Plate
  • Giant Belgium
  • T&T Monster

Моля, обърнете внимание: Възможно е да не намерите тези сортове в местния разсадник или в голям магазин. Ако искате да отглеждате гигантски домати, планирайте да си направите собствени разсади от семена.

Как доматите да станат по-големи

Изборът на правилния сорт домати е само част от задачата. За да отгледат по-големи плодове, сериозните производители се стремят да осигурят възможно най-идеалните условия за отглеждане на домати:

  • Започнете с органично богата почва. Производителите на домати, които поставят рекорди, често обясняват успеха си с почвата в градината. Внасянето на компост от трева, листа и оборски тор не само повишава нивото на хранителните вещества в почвата, но и подобрява дренажа и балансира плътността на почвата.
  • Обърнете внимание на слънцето. Доматите предпочитат пълно слънце. За най-добър растеж и плододаване изберете зона в градината, където доматените растения ще получават минимум осем часа пряка слънчева светлина на ден.
  • Осигурете подходящо разстояние. Пренаселеността на доматените растения увеличава конкуренцията за необходимите ресурси, което може да намали размера на плодовете. Разположете разсада на минимум 60 см. разстояние един от друг, като разстоянието между редовете е 1,2 м..
  • Засадете и поливайте дълбоко. Заровете приблизително две трети от доматеното растение в земята, когато пресаждате разсада в градината. Корените ще се развият по заровеното стъбло, което ще доведе до по-здрави растения. Когато е необходимо, поливайте допълнително около основата на растението и дълбоко, за да осигурите хидратация на всички корени.
  • Поливайте, когато е необходимо. Доматените растения са най-продуктивни, когато получават между 4 и 5 см. дъжд или допълнително поливане седмично. (Дъждомерът може да ви помогне да определите колко допълнителна вода да осигурите.) Когато доматите започнат да зреят, намалете напояването, за да концентрирате вкуса и да предотвратите напукването им.
  • Подхранвайте разумно. Използвайте балансиран тор 10-10-10 в началото на сезона, за да стимулирате растежа на листата и да помогнете на доматените растения да се закрепят. След това преминете към тор с по-ниско съдържание на азот, например 5-10-15, за да насърчите цъфтежа и развитието на плодовете.
  • Мулчирайте с пластмаса или слама. Мулчът възпрепятства покълването на плевелите, запазва почвената влага и предотвратява пръскането, което може да доведе до разпространение на болести. Органичният мулч се разгражда и добавя хранителни вещества в градината.
  • Осигурете опора на растенията. Използването на мрежи или решетки за домати предпазва зрелите домати от земята, където те могат да бъдат повредени от охлюви, други насекоми и други гладни животни. По-късно през сезона към подпорите на решетките могат да се прикрепят връзки от дамски чорапогащник, за да се поддържат тежките плодове и да се предотврати счупването на лозите.
  • Още: 6 зеленчука, които можете да засеете и да забравите до есента

    Да се научите да отглеждате големи домати не е трудно, но успешните производители имат един допълнителен трик за отглеждане на отличени с награди домати. Когато доматеното растение започне да плододава, всяко цветно гроздче се подрязва, за да се развие само най-големият или първият плод. Така растението концентрира енергията си върху развитието на по-малко на брой, но по-големи домати.

    Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ГРАДИНАРСТВО:

    Сместа, която гони голите охлюви от градината

    Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

    Цветята, които трябва да засадите след Великден

    Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

    Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

    Как и кога да събираме див лук

    6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

    С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

    Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

    Кога зреят обикновено горските ягоди

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com