Какво да засадя през МАРТ в домашната градина?

3721
Какво да засадя през МАРТ в домашната градина?
Снимка: uroburos / Pixabay

Настъпването на март месец кара градинарите да се организират, да планират и да запретнат ръкави в градината. Това е подходящо време за засяване на огромно разнообразие от семена, някои от които могат да се засяват директно, а други да се засяват на закрито.

Има култури, за които е по-добре да се засяват по-рано през годината, за да се осигури дълъг вегетационен период, от който се нуждаят. Други, като бързорастящо цвекло и салати, могат да започнат рано, за да можете да им се насладите в края на пролетта и началото на лятото. Може да удължите реколтата, като засявате периодично на всеки няколко седмици.

Издръжливите едногодишни могат да се засяват директно навън, където трябва да цъфтят. Не е нужно да обогатявате допълнително почвата с тор. Полуиздръжливите едногодишни растения като далии и клеома и трайни насаждения се засяват най-добре под стъкло и трябва да се засаждат в плодородна почва след преминаване на целия риск от замръзване.

Как може да засадите през март?

Боб

Бобът е лесна култура за отглеждане, любима на градинарите. Много е продуктивна, като произвежда нежни зърна в големи шушулки. Засейте директно, като разположите семената на 30 см едно от друго. Може да се отглежда в саксии, а върховете на младите леторасти могат да се използват в салати.

Задачи за добрите градинари през МАРТ

Манголд

Манголдът е чудесно растение, което може да отглеждате в саксия. Берете редовно за малки листа или оставете да пораснат за по-големи листа. Приготвянето им в кухнята е подобно на спанака – на пара. Може да засадите и директно в земята, като покриете с 2 см компост.

Люти чушки

Най-добре е да засадите лютите чушки в саксии. Подходящо място за тях е слънчев перваз на прозореца. Друг добър вариант е и оранжерия. Изберете компактни сортове с дребни плодове и ранни сортове за по-надеждна реколта при по-хладно време.

Засадете върху компост и покрийте с тънък слой компост или вермикулит. Покрийте саксиите с капак за размножаване или прозрачен найлонов плик. Отстранете пластмасовата торбичка веднага щом се появят разсад.

Естествен метод за премахване на плевели в домашната градина

Див лук

Дивият лук е много подходящ за отглеждане в саксия, защото не заема много място и може да я използвате свободно в кулинарията. Берете редовно, за да насърчите растежа на нови листа.

Посейте щипка семена в отделни семенни модули, пълни с многофункционален компост без торф. Покрийте с 1 см компост, полейте добре, етикетирайте и поставете на слънчев перваз на прозореца или в оранжерия. Засадете навън или в по-големи саксии, след като премине целият риск от замръзване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com