Кога да направим есенното варосване на дръвчетата?

29818
Кога да направим есенното варосване на дръвчетата?
Снимка: iStock

Обожавате усещането за свобода и безвремие, ароматът на сочни зрели плодове и пръст, тихото, но натрапчиво жужене на пчелите в цветната ви градина и начинът, по който всичко това възкръсва пред очите ви всяка пролет? Няма по-вкусни плодове от онези, които са се родили от труда на ръцете ви, по-зелени дръвчета с  по-гъста сянка от тези, които дедите ви са ви завещали или сами сте отгледали, нали?

Но както цветята, зеленчуците и приказното ви дворче изискват не само обич и старание, не само желание и идеи, но и много труд, познания и опит, така и дръвчетата се нуждаят от грижите ви, за да ги защитите от вредители и да подпомогнете плодородието им. Ежегодното варосване на дръвчетата е неотменна част от грижата за тях. За да е ефективно обаче, необходима ви е информираност как, кога и защо се извършва варосване на дръвчетата.

Варосване на овошките през есента - какво трябва да знае всеки градинар

Защо варосваме дърветата?

Струва ви се нелицеприятно това мазане с бяло? Виждали сте варосани дръвчета, допада ви, но не знаете защо се прави? За да ви стимулираме да не пропускате ежегодното варосване на дръвчетата и да го превърнете в приятел за градината си, събрахме за вас полезна информация по темата защо е нужно да се варосват дръвчетата, преди да ви запознаем с най-подходящото време да осъществите тази грижа в градината си.

Кората на дървото е неговата кожа и подобно на човешката тя изпълнява редица защитни функции. Варосването на стъблото до определена височина има не просто декоративна функция, както много хора без опит и познания по темата предполагат, а защитава кората на дървото от неблагоприятното въздействие на външната среда. Варосването позволява:

  • да предпазите кората от напукване, което се причинява от студа обикновено през пролетните нощи, когато дневните температури събуждат дръвчето за живот, соковете му покриват кората, а нощните са толкова ниски, че тя замръзва, което води до нарушения в целостта ѝ, опасни за здравето на дръвчето,
  • да предпазите дървото от екстремно ниски температури,
  • да предпазите дървото от множество вредители – насекоми и техните ларви, като по този начин намалите или елиминирате нуждата от препарати за растителна защита и се насладите на по-чисти плодове и по-еко, био производство,
  • да предпазите кората на дървото от силното слънце, което може да причини изгаряния в дните, през които греенето е интензивно, а листата, правещи сянка, вече са окапали или дървото все още не се е разлистило.

Най-лесната рецепта за варосване на овошките - 2 съставки, които ще издържат до пролетта

Не е за подценяване и чисто декоративната функция на варосването, макар че този въпрос е спорен – не всички възприемат варосаното дръвче като по-красиво от неваросаното и не на всички им харесва тази практика да се варосват дърветата. Що се отнася за варосването като грижа за дръвчетата обаче – две мнения няма – опитните градинари споделят, че ефективността му е повече от добра и че не пропускат ежегодното варосване на дръвчетата, което се полага не само на старите дървета, но и на младите фиданки, като при фиданките се извършва варосването с по-слаб разтвор. Убедени в ползата от варосването остава да разберете и кога се прави то.

Варосване на дръвчетата – кога да го направим?

Специалистите говорят на три периода в година, подходящи за варосване на дръвчетата – пролетен, есенен и летен. Най-важно и ефективно за предпазване на дръвчето през зимата и за осигуряване на необходимото за мразовитите месеци грижа е есенното варосване.

То се извършва през месеците октомври-ноември. Ако до сега сте пропускали тази дейност, тъй като не сте знаели за ползите от нея, сега е моментът да поправите грешката, тъй като най-подходящото време за варосване е именно сега. Консултирайте се с опитен специалист  относно приготвянето на разтвора и чисто технически как да извършите варосването, за да сте сигурни в крайния резултат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com