Варосване на овошките през есента - какво трябва да знае всеки градинар

35914
Варосване на овошките през есента - какво трябва да знае всеки градинар
Снимка: iStock

Варосването на овошките не е предназначено предимно за борба с вредителите. Някога градинари са били убедени в това и са варосвали стволовете само през пролетта.

Съвременните градинари варосат дърветата два пъти - през есента и през пролетта. Въпреки факта, че през зимата няма вредители и дърветата спят зимен сън, все пак си струва да варосате стволовете им.

Варосване на овошките 

За дърветата зимата не е никак лесен период, тъй като стволовете и кората им са изложени на температурни промени.

През деня слънцето ги пече, духат студени ветрове, а вечер температурата рязко пада, което е пагубно за кората - тя се напуква и през тези рани през пролетта дърветата се заразяват с гъбички и други бактерии.

Есенно варосване на овошките - как го правят опитните градинари

Професионалистите настояват варосването да се извършва два пъти, дори три пъти в годината - в началото на пролетта, лятото и есента. Най-важно е извършването на тази процедура през есента. Извършва се през октомври-ноември, точно преди замръзване. По този начин дърветата се предпазват от гъбички и вредители, които са се заселили в кората им през зимата. В допълнение, варосването на градински дървета, както и на декоративни, предпазва стволовете им от образуване на лед, а вредителите и гризачите няма да гризат кората, покрита с вар.

Но ако не сте успели да варосвате дърветата преди зимата, ще трябва да го направите през февруари - по това време през деня стволовете без варосване се нагряват до 11 ºC и тази температура е достатъчна, за да започне загубата на сок. Нощните температури по това време падат до -10 ºC, а сокът, който се е задвижил през деня, замръзва. В резултат на това тъканите могат да се счупят и да се образуват скрежовини - дълги и дълбоки пукнатини в кората.

Ако есенната процедура е извършена навреме, през пролетта - през февруари или март или дори в началото на април - трябва да се освежи. 

Ако слоят вароса е бил отмит от проливните дъждове през пролетта и лятото, тогава е по-добре да го възстановите, но ако стволовете са покрити с устойчив състав, тогава няма нужда от лятно варосване.

Съставът от три компонента: креда или вар, тъй като само белият цвят на боята гарантира отразяването на слънчевата светлина; глина за залепване на състава към кората; фунгицид за дезинфекция - за предпочитане син витриол. Защитните качества на варовите разтвори, които градинарите използват от незапомнени времена, не са много високи и се отмиват бързо, но техните предимства са лесно приложение и достъпна цена.

Един примерен разтвор включва следните съставки - 1 кг глина, 2 кг гасена вар, 1 лопата кравешки тор и 250 гр меден сулфат се смесват в 10 литра вода, след което се настояват в продължение на 2-3 часа.

Още: Как е правилно да се варосват овошките - ето каква е тайната на опитните градинари

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com