Кога се прави обеззаразяване на почвата за домати?

32207
Кога се прави обеззаразяване на почвата за домати?
Снимка: iStock

Почвата е не само и не просто земя или пръст. Тя представлява цяла отделна екосистема с милиони живи микроорганизми и бактерии в нея. Но не всички са добри и полезни. Ето защо, преди посаждането на разсад, е необходимо да се извърши дезинфекция.

Защо е важно да дезинфекцираме почвата?

С всяка нова реколта в земята се натрупват различни остатъци, които в бъдеще могат да причинят болести по растенията и да намалят, дори да унищожат цялата реколта. Ето защо градинарите прилагат дезинфекция. Но преди да започнете такива процедури, трябва да обърнете внимание на някои моменти.

Прочистването на почвата се извършва или преди началото на сезона на засаждане или в края, след прибиране на реколтата.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Същността на химико-биологическото прочистване се състои във въздействието спрямо почвата със специални химикали. Химикалите се използват, за да унищожат онова, с което механичната обработка не може да се справи. Биологичните вещества пък се използват не за унищожаване на вредители, а за увеличаване на полезните свойства на почвата и намаляване на токсичността. С други думи, биологичните агенти са своеобразни антибиотици, които предотвратяват гнилостните процеси и различни заболявания по растенията.

Народни средства за дезинфекция на почвата

Освен препоръчаните от науката начини и препарати да се отървете от вредителите в почвата, има и народни средства. Най-популярни са: разтвор на калиев перманганат, настойка от чесън, разтвор на пепел, отвара от лечебни билки.

Препоръчително е да засадите доматения разсад на мястото, където предишната година са били моркови, лук или краставици. Ако засадите домати след картофи, съществува висок риск от заразяване с болести като фитофтора (картофена мана).

Много е важно правилно да подготвите почвата преди засаждане на домати. За целта тя се наторява и киселинността й се привежда в норма - оптималният диапазон за домати е 6 до 7 pH. Ако пренебрегнете мерките в подготвителния етап, разсадът, дори при навременно торене, ще боледува и вехне. Можете да намалите киселинността с вар; за 1 квадратен метър използвайте 500 г от веществото. А за да се увеличи киселинността, се използва сяра в същите пропорции.

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Опитните градинари не препоръчват засаждане на домати на едно и също място два сезона подред. Но не всеки има възможност да редува лехите. Изходът от тази ситуация е рекултивацията на почвата:

- есента лехата се прекопава, като едновременно с това се почиства от растителни остатъци;

- тори се на дълбочина права лопата - торф, суперфосфат, птичи тор;

- посейте синап, ръж или друг сидерат (растение, обогатяващо почвата с азот);

- поливайте почвата с хуминов разтвор, за да активизирате полезната микрофлора в нея.

Обеззаразяването обикновено започва около седмица преди засаждането. Препоръчително е да дезинфекцирате почвата с меден сулфат (син камък). Приготвя се воден разтвор в следните пропорции: 1 супена лъжица от веществото на 10 литра вода. Тази проста процедура ще унищожи всички патогени, които могат да навредят на разсада.

Засаждане на разсад в открит терен

В градинска леха се посаждат само закалени издънки. Неподготвен разсад може да умре при внезапна промяна на температурата (осланяване) или растежът му да се забави. Като оптимално време за засаждане на домати се счита средата или края на май. По това време практически няма студове. Ако температурата падне, разсадът се покрива с агрофибър.

След като направите дупките, в които ще поставяте стръковете на разсада, те се дезинфекцират допълнително с разтвор на калиев перманганат – който трябва да има бледорозов, а не тъмен цвят. После мястото се полива с чиста вода, изчаква се тя да попие напълно и се посажда разсадът - сетне не се полива няколко дни. Това е необходимо за добро вкореняване, защото в търсене на влага коренът се разраства интензивно, осигурявайки по-нататъшен добър растеж на стъблото.

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com