Най-честите грешки, които допускат начинаещите градинари

5339
Най-честите грешки, които допускат начинаещите градинари
Снимка: iStock

Отглеждането на цветя, зеленчуци и подправки не е никак лесна работа, а е и много отговорна. За нея се изискват малко старание, много внимание и щипка любов. Истината е, че преди да откъснете първата салатка, домат или стръкче босилек от своята градина, трябва първо да се погрижите за нея, както трябва и да бъдете търпеливи, защото процесът от засяването на семенцата до обирането на реколтата отнема време. Много от начинаещите градинари допускат редица грешки, в резултат на което нещата не се развиват така, както биха желали. Ето защо днес ще ви разкажем за какво трябва да внимавате, ако искате градината ви да изобилства от цветя и различни зеленчуци и подправки.

Една от най-честите грешки на градинарите е да се опитват да отглеждат растения, които трудно или даже не биха могли да се развиват в нашия регион. Причината са специфичните климат и почва, които са им необходими, за да се развиват както трябва. Има разбира се и чужди култури, които биха могли да се приспособят към нашите условия, затова преди да решите да отглеждате която и да е от тях, е добре да съберете необходимата информация.

Нещата, които са необходими на растенията, за да се развиват добре, са вода, топлина, светлина и богата на полезни вещества почва. Много градинари смятат, че отглежданите от тях култури, се нуждаят от много вода, но истината е, че всяко растение се развива при различна влажност на почвата. Ето защо, преди да удавите вашите цветя и подправки е добре да се заинтересувате, колко вода им е необходима.

Освен прекаленото количество вода, много градинари прекаляват и с наторяването на градината си, защото смятат, че така растенията ще се развиват още по-добре.  Освен от количеството, много важен е и вида на използваната тор, защото ако на доматите сложите рибна емулсия например, те ще пораснат високи, ще натрупат много листна маса, но няма да плододават.  Ето защо трябва да бъдете много внимателни в това какви и какво количество торове използвате.

Колкото повече – толкова повече, по никакъв начин не се отнася за разнообразието от растения в градината, а това е много често допускана грешка. Отглеждането на много култури на едно място, освен, че ще ви натовари физически, но и ще бъде вредно и за самите растения, защото когато са много те трудно дишат и не се развиват нормално. Затова е добре да им осигурите необходимото пространство.

Природата е създадена така, че едни насекоми са много вредни за растенията, но има и такива, които не са опасни, а напротив, дори стимулират тяхното развитие. Ето защо, мили градинари, не убивайте всяка жива твар, която се навърта в градината ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com