Отглеждане на семена от ягоди и засаждане

5046
Отглеждане на семена от ягоди и засаждане
Снимка: iStock

Ягодите са единственият плод, който има семе отвън, но може ли да ги запазите за засаждане? Краткият отговор мога ли да събирам семена от ягоди е – да. Но не всеки използва този метод на отглеждане, тъй като е доста по-труден. Ягодовите цветя се опрашват сами, което означава, че след продължително запазване на семена, растенията ще станат инбридни с по-малко от звездни плодове.

Ако запазите семена от Fragaria x ananassa, вие запазвате семена от хибрид, комбинация от две или повече зрънца, които са били отгледани, за да изведат най-желаните характеристики на всяко и след това комбинирани в едно ново зрънце. Това означава, че нито един плод няма да се сбъдне от това семе. Но дивите ягоди или открито опрашваните сортове, като „Fresca“, ще успеят от семена.

Сортове ягоди: Кой сорт да изберете за вашата градина?

Как да запазите семена от ягоди за засаждане?

Поставете четири до пет горски плодове и литър вода в блендер и го пуснете на най-ниската си настройка за 10 секунди. Прецедете и изхвърлете всички плаващи семена, след което изсипете останалата част от сместа през цедка с фина мрежа.

Оставете течността да изтече в мивката. След като семената се отцедят, разстелете ги върху хартиена кърпа, за да изсъхнат добре. Съхранявайте запазените семена в плик в стъклен буркан или в торбичка с цип в хладилника до един месец преди засаждането им.

Един месец преди да планирате да засадите семената, поставете буркана или плика във фризера и го оставете за един месец, за да се стратифицира. След като месецът изтече, извадете семената от фризера и ги оставете да достигнат стайна температура за една нощ.

Основни съвети за добра реколта от ягоди

Отглеждане на семена от ягоди

За засяване на семена от ягоди напълнете контейнер, който има дренажни отвори до 1 см от ръба с влажна стерилна начална смес за семена. Посейте семената едно от друго върху повърхността на сместа. Леко натиснете семената в сместа, но не ги покривайте. Покрийте контейнера с пластмасова обвивка, за да направите мини оранжерия, и я поставете под светлина за отглеждане.

Покълването трябва да стане в рамките на една до шест седмици, при температура 15-23 градуса. Подхранвайте растението с тор за разсад. Около шест седмици след покълването трансплантирайте разсада в отделни саксии. След още шест седмици започнете да аклиматизирате растенията, като поставите саксиите навън на сянка постепенно. След това е време за засаждане. Изберете зона с пълно слънце и добре дренираща, леко кисела почва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Напръскайте още сега с това и цяло лято ще забравите за листните въшки

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com