Розите, които са подходящи за жив плет

30675
Розите, които са подходящи за жив плет
Снимка: congerdesign / Pixabay

Идеалната роза за ограждане на улицата трябва да бъде силна, безпроблемна и дълго цъфтяща, а забележителният кайсиев цвят сорта „Crepuscule“ е точно това.

Отглежда се като пълзящ храст и цъфти от пролетта до зимата, но прави прекрасен жив плет. Използван по този начин, той трябва да се реже усилено всяка зима и да се подхранва в началото на пролетта – и това е всичко.

Здравите рози Rugosa също правят превъзходни живи плетове. Цветята са изключително красиви, ще растат в бедна почва, дори на пясъчния бряг и нямат нищо против дали са на слънце или на сянка. Но те са бодливи, въпреки че това може да е добре, ако искате вашият жив плет да пази от „животните и обществеността“.

Почти всяка силно растяща храстовидна роза може да направи жив плет, но трябва да вземете предвид листата, както и цветята. Красивата розова флорибунда, „Кралица Елизабет“, прави очарователен жив плет. Повтаря цъфтежа добре и оценява стриктната резитба.

Много от хибридните мускуси също правят отлични живи плетове. „Cornelia“ с множеството си малки, коралови розови и кайсиеви цветя, бронзова зеленина и опияняващ аромат – смес от хелиотроп и нарцис – би бил добър избор.

Експертите съветват да засаждате розите за жив плет плътно, на не повече от 50 см една от друга, за да постигнете гъст храст и да ги подрязвате силно през първата им година.

Ако планирате да направите жив плет от рози през есента или зимата, поръчайте своите рози незабавно от специализирани розовъдници, защото популярните растения се продават бързо.

Януари

Януари е спокоен месец. След като цъфтящите рози престанат да цъфтят, много повторно цъфтящи рози завършват първото си зачервяване на цветя и ще започнат друго зачервяване през февруари.

Размножаване на рози - сега им е времето

Размножаването на рози чрез резници е възможно по всяко време на годината. Най-подходящото време за това е ранна пролет или пък късна е...

Хранене

Ако сте подхранили розите си през август или септември, време е да го направите отново и да им дадете второто и последно голямо хранене. Малко компостиран материал, животински тор, овчи пелети или прах, измита морска салата и плевели или търговски розов тор.

Пръскане

Много рози ще имат листа, белязани от гъбични заболявания, особено черни петна. Не се отчайвайте, това е нормално. Можете да напръскате с наполовина обезмаслено мляко и наполовина вода, които отблъскват гъбичките, и да добавите купена риба, водорасли или течност от кръв и кости, за да ги нахраните едновременно. Пръскайте на две седмици. Ако искате девствена зеленина, ще трябва да закупите химически продукт и да го използвате според указанията, като същевременно продължите течната храна на розите.

Вода

5-те най-често допускани грешки при отглеждането на рози

Ако се съобразите с тези съвети, царицата на цветята може да превземе вашата градина и да радва вас и гостите ви.   1. Грешн...

Уверете се, че се поливат редовно, в идеалния случай от корените.

Мулч

Запазете влагата в почвата, като покриете корените на розите с летен мулч, като компостирана кора, стърготини от кора или тънка превръзка от непръскани резници за морава.

Берете

Брането на вашите рози ще ги насърчи да продължат да цъфтят. Изрежете точно над растежна пъпка с пет листа, ако можете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com