Този домашен тор ще съживи и най-изсъхналите цветя

1924
Този домашен тор ще съживи и най-изсъхналите цветя
Снимка: iStock

Пролет е и вероятно преразгледахте менюто си и добавихте към него щедро количество витамини и минерали, за да подхраните организма си. А защо оставихте цветята, които ви доставят радост, наслада и изпълват помещенията с аромата си, да гладуват? Подобно на всяко живо същество растенията се нуждаят от свежа порция хранителни вещества след дългата зима, за да се възстановят и да разцъфнат с цялата си прелест. Торенето е сред най-важните дейности в градината и на цветната тераса в дома ви.

Погрешният избор на торове или липсата на адекватно подхранване е не по-малко вредно за растенията от избора на неподходяща почва, засушаването или преполиването и може да доведе до изсъхването им. Начинаещите градинари обаче често не са запознати с правилата за торене на цветята или считат, че веднъж изсъхнали, те не могат да бъдат съживени, или не разпознават изсъхването като показател за липса на хранителни вещества в почвата и се опитват да спасят растенията чрез повече вода.

Други пък смятат, че торенето на полуживите цветя ще им струва твърде скъпо, поради което предпочитат закупуването на нови видове. Всички те грешат. С домашен тор цветя, които изглеждат напълно изсъхнали, могат да разцъфтят с цялата си красота, без това да коства значителна сума от бюджета или да изисква от вас да прекарате целия уикенд сред саксиите.

С този плод се приготвя най-добрия тор за цветя - кара ги да растат 2 пъти по-бързо!

Домашен тор за цветя – съживете терасата в дома си

Сиво и скучно ли изглежда пространството, където се радвате с чаша кафе в ръка на първите слънчеви лъчи? Може да го превърнете в пъстър и ароматен оазис, на който всички да завиждат, ако се погрижите за изглеждащите тъжно саксии, в които са останали само бегли следи от някогашните цветя, цъфтели и радвали сетивата ви.

Не бързайте да ги изхвърляте обаче и да купувате нови на тяхно място или пък да се примирявате със сивотата и да решите, че градинарството не е за вас. С лесен, ефективен, евтин домашен тор цветя ще никнат отново в празните саксии със сухи остатъци от тях. Този домашен тор буквално съживява растенията ви за втори живот и те възкръсва като феникс от пепелта. Като казахме пепел – дървесната такава  може да се използва като домашен тор за цветя, който е супер храна за тях.

Дървесната пепел е не само супер подхранваща, но и е напълно безплатна, ако цяла зима сте горили дърва, имате запаси за няколко градини, а не само за няколко цветя. Смесете с влажна листна маса и ще се насладите на едни от най-ефективните торове за цветя.

Богато е разнообразието от тор за цветята ви, който може да бъде приготвен с ръцете ви в дома ви. Домакините, отглеждащи цветя, ви препоръчват още:

-          Домашен компост от кухненски остатъци

Домашният компост е не просто еко тор за цветята ви, но той е и еко решение – намалява количеството боклук, който изхвърляте, не купувате готова тор, а използвате отпадъци – 3 в 1 – идеално, нали така? Дори не ви е нужен уред за компостиране, може да приготвите и сами съд за образуването на компоста, макар че ако имате електрически компостер, той ще свърши работата за часове или дни, а не за седмици – чисто, бързо и лесно.

Всички изхвърляме тази течност, но тя е най-добрият тор за цветята

-          Утайка от кафе

Изпивате кафето си и вместо да изхвърлите утайката я приготвяте за цветята си – какво по-пестеливо решение от това? Тя е идеална за растения, които изискват по-кисела почва, азотът, който съдържа, е нужен на цветята, за да растат здрави и силни. Азалии, рододендрони, рози, африкански теменужки и много други – всички те ще ви бъдат благодарни за дозата кафе, която им поднасяте. Не ръсете дебел слой обаче, а тънък и навсякъде – сякаш поръсвате със сол ястие.

-          Магията на банановата кора

Тя заема място в коша ви, пълни го неприятно, а не става и за скраб за тяло, както например утайката от кафе. Не я изхвърляйте обаче – от банановата кора се приготвя идеалният домашен тор за цветя. Ползата от употребата на бананови кори се дължи на калия в тях. Калият е основно хранително вещество, което помага за укрепването на корените на растенията, за повишаване на устойчивостта им към болести и за подобряване на способността им да издържат на суша. Смесете банановите кори с вода и оставете да киснат 12-14 дни. Използвайте водата, за да обливате цветята си и се насладете на ароматния тор от бананови кори, приготвен без усилия и с 0 лв. вложения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com