Защо падат пъпките на орхидеята

4393
Защо падат пъпките на орхидеята
Снимка: Istock

Цъфтящата орхидея на закрито е великолепна и уникална, но, за съжаление, в изкуствени условия не винаги е възможно да се постигне пълен и дълготраен цъфтеж. Понякога растението пуска пъпки, които още не са разцъфнали. Защо пъпките на домашна орхидея падат и какво може да се направи?

Причини за падане на пъпките на орхидеята

Може да има няколко причини, поради които на орхидеята падат пъпките, но всички те се свързват със стреса на растението. В естествена среда (в тропиците) орхидеите цъфтят с пристигането на сухия летен сезон, който у нас съответства на зимата. Ето защо цъфтежът на домашния фаленопсис толкова често се усложнява от различни стресове, чието развитие се улеснява от следните фактори:

Внезапни температурни промени.

Когато купувате орхидея през зимата, трябва да запомните, че студът и особено сланата са разрушителни. Ако растението стане твърде студено по пътя към дома, падането на цвета им и пъпките не може да бъде избегнато, препоръчително е да използвате плътна опаковка или кутия, когато го транспортирате. След доставката не трябва веднага да премахвате опаковката от цветето - внезапна промяна ще доведе до нов стрес.

Прегряване.

Въпреки факта, че родината на повечето видове орхидеи е горещите тропици, температури над +30 ° C влияят негативно на състоянието им и често водят до окапване на цветовете. Не е изненадващо - в гореща и суха стая процесът на цъфтеж протича по-бързо, така че след само седмица престой в такива условия пъпките изсъхват и падат. Също така трябва да избягвате пряко излагане на слънце на цветето, в противен случай изгаряния на листата и пъпките не могат да бъдат избегнати.

Дори най-капризната орхидея ще започне да цъфти с помощта на ориз

Студени течения.

Редовното проветряване е необходимо за цъфтяща орхидея, но не трябва да се бърка с течение. Пример за течение може да бъде отворен прозорец през зимата, когато цвете е на перваза на прозореца, или поток от студен въздух от климатик. Когато проветрявате стаята, по-добре е временно да премахнете орхидеята от перваза на прозореца. Освен това не се препоръчва да се проветрява помещението веднага след пръскане на растението.

Липса на осветление.

Тъй като повечето домашни видове цъфтят през зимата, вероятно от ноември до март, липсата на слънчева светлина е най-честата причина пъпките да не се отварят. В такава ситуация орхидеята трябва да бъде изкуствено осветена, така че дневната светлина да е най-малко 12 часа.

Неспазване на режима на поливане.

Често начинаещите градинари преполяват орхидеята си, което води до гниене на корените и бавна смърт на цялото растение. Долните цветя могат постепенно да избледнеят и да изсъхнат, а пъпките да опаднат, без дори да са разцъфнали. За да не се случи това, са необходими прекъсвания между поливанията, така че субстратът да има време да изсъхне напълно.

Най-честата причина, обясняваща защо пъпките на орхидеите изсъхват и падат, е естественият процес на стареене.

Ако растението е на повече от 7 години, тогава картината, когато пъпките изсъхват заедно с цъфтящите цветя в средата на процеса на цъфтеж, е често срещана. Защо се случва това? Защото орхидеята си е изчерпала ресурса. Тя няма сили да отглежда цветоноса и нейното развитие е спряно по толкова тъжен начин.

Специфики при отглеждане на ОРХИДЕЯ: Научете повече за цветето

За да избегнете подобни ситуации, трябва да се придържате към няколко прости правила за отглеждане на орхидеи:

·        опитайте се незабавно да определите подходящо място и, ако е възможно, не я премествайте в къщата твърде често;

·        през зимата орхидеята не трябва да се преохлажда - ако стаята е хладна, трябва да инсталирате нагревател, но не до растението;

·        избягвайте течения в помещението, където се намира растението;

·        наблюдавайте състоянието на орхидеята и субстрата - периодично пръскайте листата, отстранявайте падналите съцветия своевременно;

·        не наводнявайте растението, особено през периода, когато цъфти;

·        в горещо време засенчете цветето от пряка слънчева светлина, редовно проветрявайте и овлажнявайте въздуха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com