Българските полярници достигнаха о-в Ливингстън

15862
Българските полярници достигнаха о-в Ливингстън

Рано тази сутрин ( 4 ч.) основната група от български полярници акостира при изключително тежки условия на Българския бряг на о-в Ливингстън, съобщи по телефона Ръководителя на Експедицията проф. Христо Пимпирев, които преди броени дни се завърна в Чили след успешно покоряване на най-студената точка на планетата - Южния полюс и се присъедини към основната група български учени от 21-та Експедиция, които на о-в Ливингстън ще работят по редица международни проекти.

Проф. Пимпирев разказа, че групата е пристигнала по график на Българската полярна база "Св. Климент Охридски" с испанския военен кораб "Hesperides". Времето било изключително неблагоприятно. Силна буря, вятър и вълни над 4 м силно затрудниха акостирането на българите. Те са слезли на брега с една надувна лодка "Zodiak". Поради силното вълнение лодката се обърнала сред ледовете, но за щастие всички полярници са невредими. На брега са ги посрещнали с топъл чай и супа петимата българи, които са на Базата от самото й отваряне този астрален сезон. Багажът на групата е разтоварен на съседната испанска база "Хуан Карлос I" и при подходящи условия ще им бъде докаран от испанските колеги.

Въпреки перипетиите нашите изследователи се чувстват добре и са готови да започнат работа по своите проекти. Тази година те са свързани с изследване на глобалните климатични промени, биологично изследване на определени групи водорасли, изследвания свързани с аклиматизацията при екстремни условия и влиянието на екстрмните условия върху човешката кожа. Заедно с българските учени на Базата ще работят и техни колеги от Испания, Португалия, Аржентина и Бразилия, разказа проф. Пимпирев.

След броени дни за Българската база заминава и последната група български полярници, към които в Чили ще се присъединят и трима португалски учени, които ще продължат дългогодишните си изследвания за глобалното затопляне в района на о-в Ливингстън.

Редактор: Е. Гигова

Още 12 участници се присъединяват към експедицията, водена от проф. Пимпирев

Тази сутрин от София излита поредната група от 12 участници в Българската експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев, съобщиха от СУ.С...

 

 

 

 

Пимпирев заби българския трибагреник на Южния полюс

Участниците в експедицията, ръководена от Христо Пимпирев, стъпиха успешно на Южния полюс. За забиването на българския флаг на най-южна...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини