Министерство иска да си вземе летище в Хасково, но няма желание

7103
Министерство иска да си вземе летище в Хасково, но няма желание
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на регионалното развитие и благоустройството иска да си вземе огромен имот за летище „Узунджово“ в Хасково, но като че ли няма особено желание. Това проличава от отговора на министър Иван Шишков до депутата от ПП-ДБ Катя Панева.

Бившето военно летище „Узунджово“ е предоставено на община Хасково през 2016 г. Става въпрос за пет имота. Трите са в Хасково. Двата от тях обаче са в землището на село Узунджово, общата им площ е почти 3 600 декара, а прехвърлянето е реализирано от областния управител на Хасково.

В решението на МС (Министерския съвет) изрично е посочена целта на предаването на имота – за трайно задоволяване на обществените потребности от местно значение, свързани с развитие на инфраструктурата, изграждането на автогара, жилища за социално слаби и за деца, напускащи специализирани институции, за жилища на самотни стари хора.

Въведено е ограничение – да не се извършват разпоредителни сделки с имотите и да не се използват за извършване на икономическа дейност от община Хасково.

В разрез с това изискване през май 2021 г. Общинският съвет в Хасково даде предварително съгласие за продажба на имотите в Узунджово без търг или конкурс на „Тракия Икономическа зона – ЮГ“ ЕООД – Пловдив с управител Пламен Панчев. Дружеството е собственост на „Сиенит Холдинг“ АД чрез ТРАКИЯ ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА ЕАД. Условието е в полза на дружеството да бъде издаден сертификат за инвестиция.

След няколко месеца от областната управа на Хасково се съобщава за намерение на фирмата да изгради завод за „зелен“ водород на този терен. Толкова обаче.

През март месец тази година местният парламент взе друго решение за летище „Узунджово“ - да бъде лицензирано, като община Хасково се снабди с лиценз за летищен оператор и удостоверение за есплоатационна годност. Освен това при осигурено финансиране да се проектират и изградят летище и автомобилна писта.  Вносител на предложението бе съветникът Иван Минев, който по време на заседанието обясни, че идеята му може да се финансира само от държавата.

"Бързам да отговоря на въпросите, които още не сте ми задали. От къде пари? Повечето такива съоръжения, да не кажа всички, се финансират от държавата. Спортни зали големи, стадиони, всичко става във вид на различни програми от Министерство на спорта, с Постановления на Министерски съвет, така че към момента аз не виждам друг начин това да бъде финансирано. За частна инвестиция не може да става дума, тъй като по други сметки инвестицията се възвръща след около 12-15 години и то без терена. Затова няма частни писти", посочи Минев.

Решението бе прието с 39 гласа „за“, 1 „против“, без „въздържали се“. То влиза в сила на 12-ти юни т. г. – когато изтича срокът на решението за продажба на „Тракия Икономическа зона – ЮГ“ и неосъществяване на неговата инвестиция.

Забавното в цялата история е, че според промяна от 2017 г. в чл. 54 от Закона за държавната собственост за имоти като този в Узунджово, прехвърлени от държавата на общината, тя има срок от 5 години да реализира предвидените мероприятия. И ако в този отрязък от време не направи това, общините са длъжни да върнат получената собственост обратно на държавата.

За конкретните имоти този срок е изтекъл още през 2021 г.

Видно от отговора на министър Шишков през октомври 2022 г. областният управител на Хасково е поискал от МРРБ да се произнесе по намерението му по съдебен ред да върне собствеността на държавата. А още по-рано – през юли с. г. е указал на кмета на върне имотите.

От МРРБ отговорили, че за община Хасково и на договорно, и на законово основание възниква задължението да върне имотите на държавата. Освен това, независимо, че промяната в чл. 54 от Закона не е била действаща, когато имотите са станали общински, според Министерството това е без правно значение, тъй като тя визира изпълнението на мероприятията, заради които е прехвърлена собствеността. На областния е казано, че кметът на Хасково трябва да отпише имотите от актовите книги и да ги предаде на областния управител.

Застъпена е позицията, че при категоричен отказ на кмета на община Хасково за връщане на собствеността обратно на държавата е необходимо да се предприемат процесуални действия за възстановяването ѝ в патримониума на държавата.

През януари месец т. г. от областната администрация излезе съобщение, че управителят Минко Ангелов, заместникът му и изпълнителният директор на Национална компания „Индустриални зони" д-р Антоанета Барес са оглеждали летище „Узунджово“.  Това се случва след срещата на министъра на икономиката Никола Стоянов и министъра на иновациите и растежа Александър Пулев с ръководството на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, където двамата представят предложение за инвестиция в съоръжението.

„Летището край Хасково бе включено в инвестиционния проект благодарение на доброто сътрудничество и съвместната работа между ръководството на Областна администрация Хасково и Националната компания „Индустриални зони“, се казва още в информацията.

Летището е близо до българо-турската и българо-гръцката граница (на около 80 км) и само на 5 км от магистрала „Марица“ и създава благоприятни условия за развитие на област Хасково. 

„Бъдещатa инвестиция в карго летище и индустриална зона в Узунджово може да има изключително значение за целия регион, тъй като е на по-малко от 2 ч. разстояние от пристанища в Бургас и Александруполис. В близост е до жп гарата в областния град и жп гарата в Димитровград. Изграждането на карго летище и индустриална зона би изиграло ключова роля за разширяване възможностите на бизнеса като бъдат привлечени чуждестранни и български компании за създаване на предприятия и фабрики, както и разкриването на нови работни места. Хасково и Димитровград разполагат с богат потенциал от човешки ресурс“, се допълва в прессъобщението.

От областта уточняват, че след като инвестиционният проект е представен, се очаква представители на фонда да посетят страната ни, за да се запознаят с локацията и техническите параметри на проекта, в т. ч. и летище Узунджово.

Оказва се, че сега внезапно всички искат летището в Узунджово. Община Хасково пет години нищо не е правила там, но в последните две години има две решения за него.    Държавата уж също си го иска, даже го е предложила на фонд в Саудитска Арабия за инвестиция, но не си го взима. А може директно да си състави акт за този имот като държавен, защото всички документи са в областната управа. И посоченото от министъра „че при категоричен отказ на кмета на община Хасково за връщане на собствеността обратно на държавата е необходимо да се предприемат процесуални действия за възстановяването ѝ в патримониума на държавата“ звучи някак странно, защото трета година е ясно, че в община Хасково си правят оглушки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com