10 признака, че прекалявате с кафето

6696
10 признака, че прекалявате с кафето
Снимка: iStock/Guliver

Съвременният човек не може да си представи деня без кафе. То ни събужда сутрин, покачва енергията ни през деня, а е и повод за среща с приятели. Неусетно броят на чашите кафе се увеличава, а с това и страничните ефекти. Да, имаме нужда от кофеин, но прекаленото количество вреди.

Ето 10 признака, които ни подсказват, че прекаляваме с кафето и трябва да го намалим:

1. Вдигате кръвно налягане

Ако пиете над 5 чаши кафе на ден, със сигурност ще вдигате редовно кръвното си, което ви поставя в рисковата група с опасност от хипертония и удар.

2. Страдате от безпокойство

Ако имате бърза мисъл и прекалено много енергия, може би кофеинът ви идва в повече. Кофеинът води до увеличаване производството на кортизол, хормонът, който отговаря за ниската кръвна захар и стреса. Колкото повече кафе пиете, вие свиквате организма си да произвежда по-малко кортизол, което води до пристрастяване към кофеина.

3. Ръцете ви треперят

Ако забележите, че изведнъж ръцете ви почват да треперят, внимавайте колко кафе пиете. Проучванията показват, че консумацията на кафе води до рязко увеличаване треперенето на ръцете без конкретна причина. Пропуснете втората или третата чаша кафе за деня.

4. Непрекъснато сте уморени

Чаша кафе ви вдига тонуса и ви дава енергия, но ако предозирате, не се изненадвайте, че се чувствате изтощени и уморени. Кафето пречи на усвояването на витамин В1, което води до изтощение. А най-лошото е, ако започнете да имате проблеме със съня и влезете в безкрайния кръг на безсънните нощи.

5. Дехидратирате се

Консумацията на кафе води до често ходене до тоалетната и дехидратация.

Как да се откажем от кафето?

Любителите на кафето вероятно ще останат разочаровани от заключението за вредата от него, до което стигнаха учени. До известна степен к...

6. Ставате раздразнителни

Имате ли чувството, че колегите ви дразнят, ядосвате ли се на партньора или децата си без конкретна причина? Вина за това има кафето, което пихте следобед. Ако имате и предразположение към тревожност, прекаленото кафе ви прави раздразнителни и избухливи.

7. Усещате гадене

Случва ли ви се след поредната чаша кафе да усещате чувство на гадене? Комбинацията от повишено кръвно налягане, дехидратиране и повишаване нивото на кофеиновата киселинност води до безпокойство на стомаха ви и може да ви се гади през целия ден. При по-големи дози може дори и да повръщате.

8. Усещате напрежение на очите

Това е най-полезният метод за правене на кафе

Норвежки учени стигнаха до извода, че най-полезният начин за приготвяне на кафе е филтрирано кафе, приготвено чрез еднократно мина...

Това вътреочно налягане, което усещате, може би е започнало с допълнителната чаша кафе от тази сутрин. Кофеинът повишава кръвното налягане, което води до увеличаване напрежението на очите, а това носи риск от глаукома. Още по-лошо, ако това състояние не се лекува навреме, може да доведе до сериозни проблеми със зрението.

9. Често ви боли глава

Комбинацията от дехидратация и високо кръвно налягане води до главоболие. Преди да посегнете към поредното хапче, просто намалете консумацията на кафе.

10. Имате затруднения с дишането

Ако се задъхвате, а не сте ходили на фитнес, помислете колко кафета сте изпили днес. Прекалената консумация на кафе води до дефицит на магнезий и неравномерно сърцебиене, комбинацията от които може да ви докара дихателни проблеми. И все пак, не се отказвайте от любимата напитка. Просто бъдете внимателни и не прекалявайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com