10 признака на недостиг на витамин В12 (част II)

8639
10 признака на недостиг на витамин В12 (част II)
Снимка: iStock/Guliver

Възрастта, начинът, по който се храним и средата, в която живеем, играят важна роля в способността ни да абсорбираме важни витамини от храната си и да оптимизираме здравето си. Докато някои хранителни вещества се консумират лесно, други не са толкова прости нито за прием, нито за усвояване. Такъв е витамин B12.

Този важен, водоразтворим витамин е едно от онези хранителни вещества, което често не се усвоява по най-добрия начин. Дефицитът му може да доведе до много и разнообразни здравословни проблеми. Ето втора порция признаци за дефицит на витамин B12, на които да обърнете внимение преди да е станало прекалено късно.

6. Замайване

Липсата на червени кръвни клетки може да доведе до замаяност и задух, тъй като кислородът няма достъп до мозъка. Тези, които са с дефицит на В12 и в резултат на това са развили анемия, често съобщават за замаяност и световъртеж.

10 признака на недостиг на витамин В12 (Част I)

Възрастта, начинът, по който се храним и средата, в която живеем, играят важна роля в способността ни да абсорбираме важни витамини от ...

7. Възпалени язви на езика или устата

Тъй като витамин В12 помага да се поддържа здрава нервна система, липсата на този витамин може да доведе до промени в устната кухина - подуване и зачервяване на езика ви или дори до усещане за болезненост или парене. Тъй като симптомите се влошават, могат да се появят язви в устата или сърбеж.

8. Липса на координация

Свързано със световъртеж и умора, липсата на B12 може да се прояви като лош баланс и липса на подвижност. Възрастните хора са особено предразположени към този симптом и той може да има опасни последици от увеличаване на паданията и уврежданията.

9. Необичайни усещания

Изследване: Витамин В12 може да спре размножаването на коронавируса

Индийски учени откриха, че витамин В12 е способен да блокира размножаването на коронавируса. Става въпрос обаче за т.нар. метилирана фо...

Докато повечето странични ефекти от дефицита на В12 лесно се забелязват, дългосрочното увреждане на нервите е сред по-сериозните и е трудно за лечение.

В12 подпомага производството на миелин, мастно вещество, което заобикаля и защитава нервите. Без него вашата нервна система не може да функционира правилно.

Честите усещания за „иглички“, изтръпване и ударни вълни, преминаващи през тялото ви, могат да бъдат причинени от липсата на витамин В12.

10. Тревожни чувства

 Витамин В12 се използва за производството на серотонин и допамин, важни химикали в мозъка, които помагат за регулиране на настроението и успокояват чувството на стрес и безпокойство. Без този витамин тревогите и безпокойството могат да се увеличат, което води до психични проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com