8 храни, които могат да убият вашата интелигентност

1930
8 храни, които могат да убият вашата интелигентност
Снимка: pixabay.com

Изправени ли сте пред психични проблеми? Започнали ли сте да забравяте много, да не разбирате, какво ви говорят насреща?

Може би е време е да коригирате начина си на живот. В днешно време всички говорят за правилното хранене. „Какво трябва да ям, което ще ми помогне да отслабна?“ Или - "Какво трябва да ям, за да кача няколко килограма?" „Какво трябва да ям, за да подобря паметта си?“ Подобни общи въпроси се чуват през цялото време. Всяка храна е добра, ако я ядете в точното количество и в точното време. Но знаете ли, че има няколко храни, които могат да убият вашата интелигентност? Те са вредни за мозъка ви и нарушават способността му да се фокусира и да мисли адекватно.

Храните, споменати по-долу (с изричното уточнение, че от гледна точка хранене течност е само водата), могат да унищожат вашия интелект:

1. Алкохол

Всички знаем, че консумацията на твърде много алкохол е вредна за здравето ни. Тя може да доведе до увреждане на черния дроб. Заедно с това консумацията на алкохол причинява и умствено замъгляване, което с други думи се нарича объркване (склероза). Това е състояние, когато не може да си спомните минали събития или имената на някои обекти и не разбирате дали някои събития са били в реално време или сте мечтали за това.

2. Изкуствени подсладители

Въпреки че съдържат по-малко калории и подпомагат отслабването, консумацията им има сериозни недостатъци. Ако изкуствените подсладители се приемат за дълъг период от време, те могат да причинят увреждане на мозъка и да унищожат вашия интелект.

3. Полуготова храна

Нежеланата храна, която е с високо съдържание на захар, консерванти и добавки, не само няма да задоволи глада ви, но ще осигури на тялото ви много свободни радикали, които имат отрицателно въздействие върху мозъчната дейност.

4. Никотин

6 храни, които повишават либидото

6 храни, които повишават либидото Начинът, по който се храним е важен както за физическото, така и за психическото ни здраве. Всеки е...

Никотинът никога не се е смятал за подходящ за консумация, тъй като веществата му възпрепятстват притока на кръв, глюкоза и кислород в тялото. Той също така причинява преждевременно стареене на клетките и увеличава риска от рак и загуба на интелигентност.

5. Преработени протеини

Бързата храна има голямо количество преработени протеини, което не осигурява хранителна стойност за организма, а има само обратния, отрицателен ефект върху всички жизнени функции. Това може да увреди функционалността на мозъка.

6. Фруктоза (сладки храни)

Препоръчва се да се избягват богати на фруктоза захарни храни, тъй като те могат да доведат до неврологични проблеми и влошаване на паметта. Те също могат да повлияят на способността на мозъка да учи и да се развива. Ето, защо децата и юношите, които се нуждаят от постоянно хранене на мозъка, се нуждаят от глюкоза, за да възприемат нова информация и да се научат. Това не е толкова сладко колкото фруктозата и носи по-голяма енергийна стойност.

Авокадо и сладки картофи срещу косопад

Храни, които могат да забавят косопада, посочи диетологът Райън Раман за „Експрес“, цитиран от БГНЕС. Според него авокадот...

7. Солена храна

Солените храни, особено киселите краставички, могат да бъдат убийци на мозъка, ако се консумират прекомерно. Тъй като солта влияе на кръвното налягане, тя може да повлияе и на паметта и да повлияе на вашата интелигентност. Много е важно да не прекалявате със солените храни, за да имате здраво и правилно функциониращо тяло.

8. Пържена храна

Пържените храни съдържат мононатриев глутамат и голямо количество лош холестерол, който запушва кръвоносните съдове. Последното може да предизвика атеросклероза, което от своя страна води до увреждане на мозъка.

След като вече знаете, че тези храни вредят на мозъка ви, опитайте се да ограничите приема си. Изберете да сте  здрави!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com