9 признака, че приемате прекалено много захар

18088
9 признака, че приемате прекалено много захар
Снимка: iStock/Guliver

Според Световната здравна организация препоръчителната доза захар трябва да е под 10% от дневния енергиен прием. Това се равнява на 7 чаени лъжици добавена захар. Днес е трудно да избягваме захарните изкушения и много от нас дори не осъзнават колко пристрастени сме към тях. Ето няколко признака, по които ще разберете, че прекалявате със захарта:

1. Чувствате се подпухнали

Усещането за надуване е свързано с храната, която се опитвате да смелите, в което захарта играе огромна роля. Ако захарта се абсорбира трудно от тънките черва, тя отива в дебелото черво, където действа като бактерия, произвеждаща газ. Голямото количество захар разстройва стомаха ви, затова избягвайте да консумирате подсладители, диетични сокове и захарни блокчета.

2. Чести настинки и грип

Преяждането със захар блокира клетките на имунната система, които ви предпазват от бактерии. Витамин С, който се бори с грипа, е подобен по химическа структура с глюкозата. Вместо да търси витамин С, имунната ви система приема глюкозата и така намалява защитните си функции.

3. Висока толерантност към захар

Когато често приемате захар, вкусовите ви рецептори привикват на вкуса и не могат да го разпознават. Прекомерната захар притъпява небцето ви и вече не усещате сладостта на сладките храни.

4. Проблеми със зъбите

Сладките храни водят до образуване на кариеси и проблеми със зъбите. Всъщност, не захарта е вредна за зъбите, а остатъците от храна, която оставя по тях. Ако не са почистени както трябва, хранителните остатъци причиняват поява на плака по зъбите. Поддържайте идеална устна хигиена, за да си спестите много неприятности със зъболекаря. 

5. Напълняване

Кои са полезните заместители на захарта?

Захарните изкушения често пъти се превръщат в сериозен проблем, особено за онези от нас, които се опитват да си изградят полезни навици...

Не е много приятно да разберете, че сте напълнели. Един от най-очебийните резултати от предозиране със захар е качване на килограми.

6. Чести проблеми с кожата

Храни, съдържащи добавена захар повишават нивата на инсулин и започва процеса на свързване на захар с протеинови молекули. Когато глюкозата навлезе в кръвта ви, започват серия сложни физиологични процеси, които водят до инфекция на кожата. Повишаването на инсулина води до увеличаване активността на мастните жлези и възпалителните процеси.

7. Промяна в енергийните нива

Обичате сладко? Ето какво причинява това на мозъка ви

Повечето хора се изкушават винаги, когато видят нещо сладко. Въпреки че едва ли има човек, който да не знае, че не трябва да се прекаля...

Глюкозата отговаря за доставянето на енергия в тялото ви, затова е много важно да поддържате нормално нивото на захарта в кръвта. Всяко отклонение води до промяна на енергийните ви нива през целия ден. Когато консумирате захарни изделия, панкреасът отделя инсулин, който доставя глюкоза в клетките и вие получавате прилив на енергия. Когато цикълът приключи, нивото ви на енергията спада, а организмът ви иска още захар.

8. Непрестанен глад за захар

 Захарта се обработва много бързо и започвате да изпитвате отново глад, макар да сте изяли цял мъфин само преди час. Всъщност, захарта освобождава допамин, подобно на това, което усещате при употреба на наркотици. Колкото повече захар приемате, толкова повече ви се иска. Това е един порочен и пристрастяващ цикъл.

9. Болка в мускулите и ставите

Случва ли ви се да пропускате редовните си разходки, градинарството или игра на голф, защото мускулите ви болят? Повечето мускулни проблеми се причиняват от възпаления, които често, както вече споменахме, са причинени от прекалена консумация на захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com