Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако хапвате ТЕЗИ храни, няма да се налага да ходите до аптека за добавки

30 декември 2021, 19:00 часа

Хранителните добавки стават все по-известни и използвани от мнозина. Но ако се храним качествено и здравословно, можем да си набавим всички необходими ни витамини и минерали само от храните, които консумираме. По този начин и ползите от тях ще са много по-големи за здравето ни.Ако водим застоял начин на живот, храним се нездравословно и не си набавяме качествени продукти, никои добавки няма да успеят да ни помогнат. При такъв начин на живот витамините не могат да се усвоят изцяло от тялото.

Нека видим чрез консумацията на кои храни можем да си спестим хранителните добавки от аптечната мрежа:

Фейхоа

Фейхоата може да не е толкова познат плод сред нас, но пък е изключително богат на витамини – С, В, Р, Е и други нужни на организма ни вещества като йод, хром, калий, силиций, флавоноиди и др. Този плод има противовъзпалително, противогъбично, антимикробно и антиоксидантно действие и е чудесна естествена добавка.

Червени боровинки

Вероятно много от нас са чували от бабите си колко полезни са червените боровинки и това е самата истина. Те са много подходящи особено при появили се инфекции, свързани с пикочните пътища и имат прочистващо свойство. Други органи, на които влияят добре, са сърцето, стомаха, кръвоносните съдове, укрепват имунитета и са много подходящи, ако се стремите да свалите някой друг излишен килограм. Богати са на витамините С и Е, полифеноли, антиоксиданти, мед, манган и др.

Ленено семе

Лененото семе притежава най-голямото количество омега-3 мастни киселини в сравнение с останалите растителни храни. Добре е обаче да се накисне и смели добре преди да се консумира.

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки спомагат за укрепване на кръвоносните съдове, като по този начин ни предпазват от заболявания, свързани със сърдечно-съдовата система. Те са полезни и за балансиране нивата на кръвното налягане. Добър източник на допамин са, а друга тяхна полза е, че участват и в процесите срещу стареене. За да извлечете максимални ползи от тях, е препоръчително да ги консумирате сурови или предварително накиснати във вода.

Сминдух

Сминдухът е много полезен за понижаване на лошия холестерол, подобрява функцията на храносмилателната система, както и се бори с различни кожни възпаления. Други негови ползи са, че спомага за редуциране на менструалните болки, а и повишава либидото и при двата пола.

Овесена каша

Овесената каша е част от любимите храни на всички спортисти. Тя забързва метаболизма, стимулира мозъчната функция, спомага за детоксикирането на организма и е сред ценните източници, от които можем да си набавим витамин В9.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес