Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цяр срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви дадат протекция срещу тях

10 февруари 2024, 06:41 часа

Дните с магнитни бури са понякога бедствие за сериозен процент от хората. В този много полезен за вас текст обаче ще ви представим абсолютно всичко, което ви е полезно, за да се преборите с тях. Както и в един момент ще ви предоставим начин, по който да установите с точност в коя част от седмицата ще ударят магнитни бури.

Как да разберем дали сме под въздействието на магнитните бури?

Има изграден консенсус, че близо 50 % от хората имат проблеми с магнитните бури, а напоследък броят им повишава растежа си. Не всички от тях са наясно, че неразположението им, повишената нервност, крехкият сън, физическа слабост и меланхолия, трудност при фокусиране, са породени или подсилени от магнитните бури. Обръщаме внимание на това, че при някои хора различни видове дискомфорт възникват един или два дни преди избухването на магнитната буря, а при други - в окото на бурята.

Магнитните бури обаче могат да бъдат преодоляни - всеки може да се приспособи и тушира реакцията си към магнитната буря, ако промени навиците си и поне за няколко дни изпробва ефективни стратегии за олекотяване на ситуацията. Истината е, че тези навици са не просто полезни, а силно необходими и ще допринесат за здравето ви така, че не само когато започнат магнитните бури, а винаги в ежедневието да сте в отлично физическо и психическо състояние. Затова тук ще ви предоставим всичко, което ви е изключително важно да знаете за магнитните бури и какви стратегии да използвате, за да се преборите с тях.

Знаете ли дали сте метеочувствителни?

В случай, че магнитните бури ви докарват до неприятни състояния, то по всяка вероятност вие принадлежите хората, предразположени към по-изразена чувствителност към времето и неговите промени. Дори и да е така, това не трябва да ви докарва до отчаяние - всъщност една втора от населението са метеочувствителни.

Как можем да ги характеризираме? За тях има множество изследвания. Tе стигат до едни и същи резултати, които могат да се обобщят така:

Метеочувствителните хора преживяват различни промени в менталното състояние, както и физически дискомфорт, когато има резки климатични промени. Смяната на сезоните, по-голяма влажност или прекалена сухота на въздуха, силните жеги или неприятният студ, слънчевите изригвания им влияят доста повече, в сравнение с други.

Метеочувствителните хора предимно са малко по-чувствителни от другите и притежават по-ранима психика. Понякога им се стоварват болезнени усещания в ставите или мускулите при рязка промяна на времето. Случва им се да не заспиват добре през нощта. Обикновено се оплакват от понижена работоспособност, разсеяност и трудности при концентрация. Натрапчивото чувство за задух е обичаен симптом.

Хроничните заболявания създават проблеми при хората с изразена метеочувствителност. Например ако имате високо кръвно, сърдечни и неврологични проблеми, хормонални дисбаланси - в такъв случай промените във времето биха могли да ви създатат чувство за неразположение . Магнитните бури са мъка за хипотониците - хората с ниско кръвно; те биха могли да изпитват неприятна слабост, проблеми със съня и проблеми с апетита по време на магнитни бури или други климатични амплитуди.

Ако сте част от този тип персоналност, не е време за притеснения: ето какво различни изследователи съветват да направите по време на магнитните бури.

Няколко хитрини, за да облекчите въздействието на магнитната буря?

•Меню за магнитна буря - пригответе следните продукти

Как ще изглежда менюто ви в дните на магнитни бури и близките дни около тях, е от първостепенно значение за вашата боеспособност срещу трудния период. Диетата, която ще подкрепи тялото и духа, е всъщност приятна и полезна. Всъщност тя е подходяща за всеки ден и месец, но ако не може да я спазвате непрекъснато, то поне в дните на магнитни бури се придържайте към следните хранителни продукти.

- Консумирайте повече плодове, зеленчуци и билки. Изключително подходящ вариант са стафидите, кайсиите и печените ябълки. Много добре влияят на здравето бананите, заради съдържанието на калий.

- От нещата, които може да приготвите вкъщи, от варивата сега е подходящият момент за боб и леща. Тези варива действат изключително облекчаващо в дните с магнитни бури.

- Хлябът: Заложете на това да е ръжен, защото включва витамините от групата Б, които имат благоразполагащо въздействие за нервната система. По-добре премахнете от менюто наличието на белия хляб поне в тези дни.

- Чайове и билки: Изборът на билки винаги е широк, но тук ще ограничим до основните. Това са шипка, валериан, мента, глог, мащерка, маточина. Може дори да си направите кипяща смес от няколко билки, които влияят не просто добре срещу магнитни бури, а и по принцип.

- Закуската е нещо, което е много важно за вас в този момент . Направете си нещо с царевично брашно. Ако сложите в кашата мляко, би било добре да е нискомаслено.

- Опитайте се да избягвате месото, да се консумира повече риба.

• Спазвайте ги - най-хубавите навици при магнитна буря

По време на магнитните бури не забравяйте да си почивате повече. Спете повече - както през нощта, разбира се, така и, ако имате такава възможност, дайте шанс на следобедната дрямка.

Разходките са от първостепенна важност, както и чистия въздух. Ако има наблизо парк или най-добре екопътека, сега е най-подходящият момент, в който да се отдадете на тях. Не е задължително разходката да е дълга, но едни лежерни 30 минути ще са ви напълно достатъчни. Ако не ви е до разходка и предпочитате да прекарате повече време вкъщи, то една кратка гимнастика ще ви се отрази повече от добре и ще ви помогне да редуцирате влиянието на магнитните бури. Минералните бани ще ви въздействат добре също.

Игнорирайте обаче пърженото, мазните храни, храните с нишесте, алкохола. Поне с малко намалете цигарите. Не яжте пикантни и прекалено солени храни.

По-малко физически натоварвания. Редуцирайте кибиченето пред телевизора, компютъра и телефона. Изключете ги поне час или два преди да заспите.

Половин таблетка аспирин, освен ако не дразни стомаха ви, ще има хубава роля в стратегията ви.

Можете да въведете в ежедневните грижи за себе си контрастен душ, тоест да редувате топла и студена вода в хигиенните ви навици.

По-хубаво е да намалите консумирането на силни чайове и кафета. Енергийните напитки са абсолютно забранени. Кофеинът както се знае, не е препоръчителен по време на магнитните бури, основно заради превъзбудата, която предизвиква.

Сложете спирачка за кратко на важните решения и не прекалявайте с шофирането.

Дали има изригвания - сайтът на БАН е мястото, до което да се допитате

Силно вероятно е да сте открили, че в в интернет е наситено с непрекъснати информации за магнитни бури. За съжаление обаче в тях рядко има доза истина. На практика има един-единствен подход, с който да се информирате за бурите - намира се на страницата на НИМХ на БАН.

Ето тук

.

Петър Георгиев
Петър Георгиев Отговорен редактор
Новините днес