Движение, шоколад и бира помагат в борбата със зимната депресия

4065
Движение, шоколад и бира помагат в борбата със зимната депресия
Снимка: Gettyimages

Движението помага срещу зимната депресия. Това е сред малкото неща, които са извън сферата на психологията. Но движението, активността – това са неща, които доказано помагат. Що се отнася до диетите, мога да спомена шоколадът и бирата, които са също антидепресанти. И най-вече слънцето. Това каза пред „Фокус“ доц. Маргарита Бакрачева - психолог в Департамент по психология към Институт за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН), коментирайки опасността от зимните депресии и последиците от тях.

„Данните винаги са не съвсем категорични, тъй като в много голяма степен хората сами си поставят диагнозата депресия. На практика има разлика между това, човек да се чувства унил, без достатъчно тонус и сериозните симптоми, които да изискват наистина внимание. Тези сериозни симптоми са чувство на нежелание, на чувство на недостатъчно сила човек да стане и да планира следващия ден“, посочи доц. Бакрачева.

Самолетните пилоти страдат от депресия

Стотици от пилотските екипажи на големите международни компании страдат от депресия, споменава CNN, позовавайки се на наскоро излязъл д...

По думите ѝ много често моментните състояния, което могат да се определят като депресивни, имат положителна функция. „Те показват, че човек има нужда да си почине, психиката има нужда да си почине, човек да остане насаме с мислите или напротив - да се отдаде на неангажиращи занимания, така че да може да възстанови своите ресурси и да продължи после на по-силни обороти“, подчерта психологът.

Според нея в такива моменти не е препоръчително излишно да се напрягаме, повече отколкото е необходимо и да се притесняваме за неща, които продължават кратко време.

„За зимната депресия психологическият фактор има повече значение. Чисто във физиологичен план, депресивните сезони са пролетта и есента. Когато настъпва някаква промяна, настъпват биохимични процеси в организма и човек се пренастройва. Докато през зимата е по-голям дялът на чисто психологическите фактори на умората, на фактора, че прекарвайки по-малко време навън, по-малко срещайки се с приятели и поддържайки връзки, това са психологическите фактори, които са най-пряко свързани и определят нивото на щастие“, обясни доц. Бакрачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com