Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

23 април 2024, 07:35 часа

Една достъпна и евтина подправка има способността да забързва метаболизма и да насърчава отслабването. Подправките не само придават вкус на ястията, но в същото време имат положителен ефект върху нашето здраве. Черният пипер, който е една от тях, буквално е незаменим на нашата трапеза и е пълен с полезни свойства. Подправката помага за изгарянето на мазнини, като ускорява метаболизма, а също така предпазва от сериозни здравословни проблеми. Достатъчно е на ден да се консумира по половин лъжичка от тази подправка, съобщава здравният портал Тhe Health Site.

Полезни свойства на черния пипер

Черният пипер е известен с високото си съдържание на антиоксиданти, които имат способността да неутрализират ефектите на свободните радикали.

Свободните радикали увреждат здравите клетки. Тези частици обикновено се причиняват от фактори като замърсяване на въздуха, цигарен дим, слънчева светлина и могат да причинят сериозни увреждания на тялото.

Отслабване след 40 години: 7 съвета, които работят

Изследванията показват, че проблемите, свързани с прекомерните свободни радикали, като някои видове рак, възпаления и преждевременно стареене, могат да бъдат предотвратени от антиоксиданти.

Черният пипер съдържа мощен антиоксидант, наречен пиперин. Благодарение на това подправката може да намали риска от заболявания като рак, като предотвратява вредните ефекти, причинени от свободните радикали.

Проучванията показват, че пиперинът, открит в черния пипер, ефективно се бори със сърдечни заболявания, диабет и хронични възпаления, съобщава още изданието, позовавайк се на резултатите от научни изследвания, публикувани в Web Med.

Редовната консумация на черен пипер може да намали съществуващите възпаления и да предотврати появата на нови.

Пиперът има силен ефект върху прочистването на горните дихателни пътища, като помага за справяне не само с обикновена хрема, но и с бронхит. Пиперинът, който е част от състава на подправката, има отхрачващ ефект, премахва храчките от белите дробове и помага бързо да се отървете от инфекцията.

Популярната подправка има положителен ефект и върху храносмилателната система. Черният пипер насърчава развитието на добри бактерии, като по този начин укрепва имунната система и я предпазва от различни вируси. 

Пиперинът в подправката допринася и за нормалното функциониране на мозъка. Проучванията установяват значителен положителен ефект върху мозъчните заболявания, по-специално болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон, допълва още изданието.

Как да ускорите отслабването - 6 съвета, които работят

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес