Хипертониците са се удвоили за само 30 години, а КОВИД е именно съдово заболяване

6332
Хипертониците са се удвоили за само 30 години, а КОВИД е именно съдово заболяване
Снимка: Pixabay.com

Броят на хората, живеещи с високо кръвно налягане, е скочил двойно от 1990 г. насам, сочи проучване на екип учени от Великобритания. Според данните в документа, през 2019 г. половината от всички пациенти с високо кръвно - около 720 милиона души, изобщо не са лекувани по никакъв начин, пише БГНЕС.

Хипертонията е причина за повече от 8,5 милиона смъртни случаи всяка година и е водещият рисков фактор за инсулт, сърдечно-съдови и чернодробни заболявания.

Екип от учени изследва как се развива заболяването от 1990-та година насам, както и факторите на риска от незаразни болести (NCD-RisC). За целта са анализирани повече от 1200 национални проучвания, обхващащи почти всяка страна по света. Чрез използване на определени модели учените са оценили високите нива на кръвното налягане в популациите, както и броя на хората, приемащи лекарства за това състояние.

Данните са впечатляващи: през 2019 г. 626 милиона жени и 652 милиона мъже са страдали от високо кръвно налягане. Това представлява приблизително двоен ръст на хората с хипертония спрямо данните от 1990 г., когато са били 331 млн. жени и 317 млн. мъже.

41% от жените и 51% от мъжете с високо кръвно изобщо и не подозират, че имат проблем, което означава, че стотици милиони хора не се лекуват! По-малко от една на всеки четири жени и един на всеки пет мъже в световен мащаб се лекуват за състоянието си.

Скритите симптоми на хипертония, които често остават незабелязани

Хипертонията е заболяване, което се проявява най-вече с напредване на възрастта. Но въпреки това се наблюдава тенденция за "подмладяван...

В анализа, публикуван в The Lancet Medical Journal, са оповестени и интересни данни: Канада и Перу са държавите с най-нисък дял на пациенти с високо кръвно налягане сред възрастните през 2019 г., като около 1 на 4 души живеят с това състояние.

Тайван, Южна Корея, Япония, Швейцария, Испания и Великобритания имат най-ниските нива на хипертония при жените - по-малко от 24 процента, а докато Еритрея, Бангладеш, Етиопия и Соломоновите острови имат най-ниските нива при мъжете - под 25 процента.

В другия край на статистиката повече от половината жени в Парагвай и Тувалу са имали хипертония; над половината от мъжете в Аржентина, Парагвай, Таджикистан също са с високо кръвно, сочи анализът.

COVID-19 - съдово, а не респираторно заболяване

Проучване на Университета в Сан Диего сочи, че COVID-19 не е респираторно, а съдово заболяване. Това би могло да обясни образуването на кръвни съсиреци при някои пациенти с COVID като придобилия популярност израз "COVID-крака", които не са класически симптоми на респираторно заболяване.

4 пъти по-висока смъртност от инсулти и хипертония у нас спрямо Европа

Смъртността при инсулти и хипертония у нас е 4 пъти по-висока от средните европейски показатели, сочат данни от здравен доклад на Амери...

Изследването, публикувано в списанието Circulation Research, показва с точност как вирусът уврежда клетките на съдовата система.

Освен различните симптоми на COVID-19, които съвпадат с дихателните проблеми, има и други сърдечно-съдови проблеми, които засягат части на тялото.

За пръв път, обаче, екипът, провеждащ изследването, в който са включени и учени от института SALK, показаха формата, под която вирусът атакува съдовата или кръвоносната система. S-протеинът на вируса атакува рецептора ACE2, като така уврежда митохондрите, които генерират енергията на клетките и съответно уврежда "облицовката" на кръвоносния съд. Това е нещо, което вече е наблюдавано, но това, което преди не беше известно, е точният механизъм и ролята на S протеина.

За да докажат теорията си, учените са създали "псевдовирус", който е бил съставен само от S-протеин, но без останалата част от вируса. Така изследователите са установили, че този вирус е достатъчен сам по себе си, за да причини заболяване. Постковид-ефектите върху дихателната система са следствие от възпалението на съдовата тъкан в белите дробове.

"Много хора мислят за ковид като за респираторно заболяване, но то всъщност е съдово заболяване. Това би могло да обясни защо някои хора получават инсулти и защо някои хора имат проблеми в други части на тялото. Общото между тях е, че всички са на основа на съдови заболявания", казва членът на екипа Ури Манор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com