Ходим болни на работа поради страх и стрес

14767
Ходим болни на работа поради страх и стрес
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Учените назоваха основните причини за това, хората да ходят на работа болни. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Journal of Occupational Health Psychology, съобщава университетът на Източна Англия.

Както станало ясно, болните служители отиват да се трудят поради високите изисквания на работодателя, стрес и липса на гаранции за заетост при загуба на работа.

Страхът от загубата на работа е по-вреден от пасивното пушене

Стресът на работното място и пасивното пушене са почти съпоставими по степен на вреда за човешката психика, са изяснили изследователите...

Такова поведение се сравнява с презентеизъм – ситуация, когато работникът прекарва на своето място повече време, отколкото е посочено в условията на трудовия договор. Обикновено това се случва поради болест, вследствие на което човек не се справя със своите задължения и се задържа на работа.

Но както се отбелязва, с презентеизъм може да е свързано не само лошото самочувствие на работника, но и неговата висока мотивация и фирмена солидарност.

Според данните от изследването, ако работодателят влиза в положението на подчинените си по въпроса за отсъствия и обезщетения за болнични, показателите на ефективността от тяхната работа се повишават съществено.

В своята работа учените анализирали данните от 61 изследвания, включващи материали за повече от 175 000 респонденти от 34 страни по света. С тяхна помощ авторите разработили съответен аналитичен модел за установяване на основните причини за презентеизъм и отсъствия.

15 хил. лева глоба за работа в екстремни условия в жегата

15 хил. лева глоба ще бъде налагана на работодатели, които не осигуряват достатъчно хладно помещение за работа или не предоставят доста...

Основните загуби на работодателите поради временна нетрудоспособност на служителите им са свързани не с тяхното отсъствие от работа, а с неефективното присъствие.

Икономическите щети от презентеизъм във Великобритания надхвърлят 22 милиарда долара годишно. Учените се надяват, че техният анализ ще позволи на работодателите да повишат ефективността от труда на служителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно