Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хумус - как влияе на кръвната захар

13 юни 2024, 09:49 часа

Правилното хранене е от решаващо значение за тялото, което може да повлияе на вашето здраве и дори на външния ви вид. Сред ястията, които имат добър ефект върху човешкото тяло, е хумусът, тъй като е източник на растителни протеини и фибри и съдържа много полезни вещества, съобщава Eating Well.

Хумусът поддържа стабилни нива на кръвната захар, подобрява здравето на сърцето

Полезни свойства на хумуса 

Хумусът е кремообразен сос, приготвен от комбинация от нахут, тахан, зехтин, лимонов сок и чесън. Изданието отбелязва, че такова на пръв поглед просто ястие има големи ползи за здравето. Например, хумусът може да насърчи здравословното управление на теглото, тъй като съдържа източник на растителни протеини и фибри, които могат да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго.

Кои са най-добрите храни за ядене, ако сме гладни през нощта?

Диетологът на Top Nutrition Coach Сара Кийтли споделя, че тези, които консумират нахут и хумус, са с 53% по-малко вероятно да страдат от затлъстяване и 51% по-малко вероятно да имат високи нива на глюкоза. Освен това хумусът подпомага храносмилането и подхранва полезните чревни бактерии благодарение на своя състав.

„Фибрите са много важни за цялостното здраве на червата и храносмилането. Въпреки това, 90 до 97% от американците все още не получават достатъчно от тях. Хумусът може да бъде чудесен начин да увеличите приема на фибри, особено когато се сервира с цветни зеленчуци. Изследванията подкрепят това. Фибрите в хумуса могат да помогнат за храненето на полезните чревни бактерии в телата ни и да подобрят разнообразието на микробиотата", се казва в статията.

В същото време хумусът подобрява здравето на сърцето, тъй като количеството фибри помага за елиминирането на холестерола и насърчава стабилните нива на кръвната захар. А когато се съчетае с други богати на хранителни вещества храни, хумусът може да бъде вкусна и универсална част от балансираното хранене. 

Основната съставка за приготвяне на хумуса - варен нахут - е бобово растение. Съдържа до 10% протеини, около 17% въглехидрати и значително количество диетични фибри. Маслеността на агнешкия грах е само 4%, но имайте предвид, че малко допълнителна мазнина идва от тахана и зехтина.

Сусамовата паста за приготвяне на хумуса се получава чрез смилане на сусамови семена, които съдържат ценното вещество Омега-3. Тази полиненаситена мастна киселина помага за елиминирането на „лошия“ холестерол и прочиства кръвоносните съдове, което помага за нормализиране на кръвното налягане.

Защо редовната консумация на хумус е толкова полезна за здравето ?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес