Инфаркт при нормално кръвно: Възможно ли е?

16893
Инфаркт при нормално кръвно: Възможно ли е?
Снимка: iStock

Руският кадриолог д-р Анна Кореневич споделя, че дори нормалното кръвно налягане при човек не гарантира, че той няма да получи инфаркт.

Отговаряйки на въпроса дали може да настъпи сърдечно-съдов инцидент, ако налягане е нормално, кардиологът отбелязва, че това състояние е възможно не само при хипертония, но и при нормални показатели на налягането. Същевременно лекарят подчертава, че при наличие на хипертония рискът става по-голям.

Защо човек с ниско кръвно също може да получи инфаркт?

Д-р Кореневич добавя, че сърдечните заболявания, включително прословутите инфаркти, до голяма степен да зависят от психо-емоционалното състояние на човек. Бързите промени, настъпващи в живота, както и изобилието от информация влияят върху натрупването на емоционални проблеми. Особено податливи са хора, които реагират трудно на настъпващите промени, нямат време да се адаптират.

Лекар разкри как ноктите на краката издават предстоящ инфаркт

„При тези, които нямат време да се адаптират, се натрупват емоционални проблеми и травми, стрес от нерешени задачи – всичко това в крайна сметка води до соматични заболявания“, обяснява кардиологът.

За поддържане на сърдечното здраве лекарят препоръчва филтриране на информацията, както и спазване на доказано здравословни навици – достатъчно сън и здравословна храна, много движение и упражнения, както и преминаване на медицински прегледи. Поради тази причина дори хората с ниско кръвно не са защитени от инфаркти.

Какво налягане се счита за високо и опасно?

Основната и задължителна характеристика на хипертоничната криза е рязкото повишаване на кръвното налягане до индивидуално високи (по-високи от обичайните) стойности в рамките на минути, максимум няколко часа 4 . Например, при хората кръвното налягане обикновено достига ниво от 150/95 mm Hg, но в същото време не изпитват никакви оплаквания. И с бързо увеличение на стойностите до 160/100 mm Hg възникват различни неприятни симптоми.

За младите хора дори леко покачване на налягането може да бъде опасно, докато при по-възрастните симптомите на криза понякога липсват дори при високи стойности. 

Нивото на налягането зависи от три основни фактора - тонуса на малките артерии, количеството течност в кръвния поток и сърдечните контракции. Всичко това определя налягането, върху стените на съдовете, докато кръвта тече през тях. При пациенти с хипертония регулацията на тези процеси е нарушена: има тенденция към спазъм на артериите, задържане на течности в тялото и / или по-активна работа на сърцето. Следователно дори обикновени ситуации, които не са опасни за здрав човек, могат да причинят внезапно повишаване на кръвното налягане при пациенти с хипертония.

Още: Лекар: Този симптом с краката издава предстоящ инфаркт или инсулт

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...