Какво се случва с тялото ви, ако седите по цял ден

6666
Какво се случва с тялото ви, ако седите по цял ден
Снимка: iStock/Guliver

Седенето за кратко помага да презаредим силите си, особено ако имаме активен начин на живот. Но седенето по цял ден оказва негативно влияние върху много аспекти от вашето здраве. Дори и да се стремим да бъдем физически активни през по-голямата част от деня, понякога естеството на нашата работа, обучение или друго задължение може да ни изправи пред предизвикателството да имаме физически неактивен начин на живот. Ситуацията през 2020 година стана причина голяма част от хората да се сблъскат именно с този проблем.

Ето какво точно може да се случи с тялото ни, когато цял стоим пред компютъра или се излежаваме на дивана.

1. Риск от напълняване

Ако седите по цял ден, не изгаряте толкова калории, колкото ако се движите. В случая се получава калориен излишък, който води до наддаване на тегло. Особено, ако не практикувате здравословни хранителни навици, ще забележите че стрелките на кантара бързо започват да се местят нагоре.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, АКО ЯДЕТЕ ТИКВА ВСЕКИ ДЕН

2. Болки в гърба или раменете

В случая рискът е повишен за хората с неправилна стойка. При тях липсата на движение може да доведе до болки в гърба или раменете.

3. Влошаване на психичното здраве

Продължителното застояване на едно място може да ви накара да се почувствате зле не само физически. Липсата на движение се свързва и с по-лошо психично здраве. Отдалечаването от дистанционното или от компютъра ще се отрази положително и на настроението ви.

4. Проблеми със съня

При някои хора могат да се появят проблеми със съня. Много други фактори също оказват влияние върху него, включително използването на мобилни устройства, стрес и употреба на алкохол.

5. Повишен риск от развитието на сърдечни заболявания

Ежедневното обездвижване не позволява на сърцето да получи количеството кислород, от което се нуждае. При хората със заседнал начин на живот рискът от сърдечни заболявания е по-висок със 147%, а от смърт поради сърдечен проблем - с 90%.

6. Репродуктивни проблеми

Какво се случва с тялото ни, ако ядем по 3 фурми на ден

Въпреки че фурмите не се считат за „супер храна”, те са много близки по състав до нея. Всъщност, предлагат наистина много п...

И мъжете, и жените могат да се сблъскат с репродуктивни проблеми, ако прекарват по-голямата част от деня в една и съща поза на тялото. Специално за мъжете, заседналата работа удвоява риска от увреждане на ДНК на сперматозоидите.

7. Хемороиди

Прекарването на твърде много време в седнало положение може да причини известен дискомфорт не само в гърба, но и да доведе до развитието на някои нежелани отоци в ректума - хемороиди.

Докато повечето експерти предполагат, че заседналият начин на живот провокира този проблем, други са на мнение, че това не е така.

8. Риск от развитие на диабет

Какво се случва с гърдите на жените, ако не носят сутиен

„Движeниeтo зa cвoбoдни гърди“ cъщecтвувa oт някoлкo гoдини. Нeгoвитe пoддръжнички ca зa тoвa дa пoзвoлят нa жeнитe дa oгoл...

Продължителното застояване може да изложи тялото ви на риск от развитие на диабет тип 2. В случая вероятността се увеличава със 112%, спрямо риска при хората, които са физически активни.

9. По-висок риск от развитие на гестационен диабет при бременните

Проучване с бременните жени, които ежедневно са се застоявали на едно място повече от 2 часа, установява, че те са били са със значително по-висок риск от развитие на гестационен диабет. Адекватната физическа активност по време на бременност съдейства за поддържане на здравословно тегло.

10. По-висок риск от рак

Според данните, публикувани в Journal of American Medical, заседналият начин на живот се свързва с по-висок риск от рак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com