Лекар: НЕ пийте кафето с алкохол

1843
Лекар: НЕ пийте кафето с алкохол
Снимка: Istock

През зимата много хората често добавят алкохолни напитки към кафето си. Това може да бъде както силен алкохол, така и различни ликьори. Руският професор от катедрата по фундаментални медицински дисциплини на Медицинския факултет на Държавния образователен университет в Москва предупреждава за опасностите от тази напитка, популярна през студения сезон.

Както подчертава лекарят, кофеиновата напитка с добавен алкохол носи двойна опасност за тялото. Тази комбинация всъщност е вредна за човешкото тяло. Смесването на кофеин и етанол води до мощен вазоспазъм. Това от своя страна може да причини миокарден инфаркт и други сърдечни проблеми.

Специалистът припомня още, че алкохолът потиска нервната система. И това е изпълнено с появата на психози и неврози. Тази комбинация увеличава риска от стомашни язви.

Кафе с канела - за какво помага

Вреда от кафето

За проявата на първите негативни последици, които включват сухота в устата и усещане за дехидратация, най-често не е необходимо много време. Тонизиращият ефект от напитката продължава няколко часа, след което той бавно започва да изчезва. В случай на пиене на големи количества от нея за кратък период от време, вероятността от предозиране се увеличава. Ако човек изпитва главоболие, раздразнителност, тахикардия и не може да заспи след две или повече чаши от напитката, това означава предозиране с кофеин.

Консумацията на ободряващата напитка може да предизвика физическа зависимост. След рязко спиране на нейната консумация е възможно да се появи мигрена, трудно събуждане сутрин, летаргия, разсеяност, раздразнителност и гадене.

В дългосрочен план постоянната дехидратация в резултат на пиене на напитка, приготвена от кафеени зърна без използване на контрамерки, излагане на стрес и произтичащото от това намаляване на имунитета, както и стимулиращи ефекти върху сърдечно-съдовата система могат да повлияят негативно на здравето. Кофеинът отмива калций и други микроелементи от тялото, разрушава психичното здраве и изтощава нервната и сърдечно-съдовата система.

Вреда от алкохола

Алкохолът оказва негативен ефект не само върху функцията на сърцето и черния дроб. Една чаша сухо вино потиска мозъчната функция за 12-15 дни. При честа консумация на алкохол вредните ефекти върху мозъка се увеличават значително. Продължителността на живота на хората, склонни към злоупотреба с алкохолните напитки, е с 15-20 години по-малка от средностатистическата.

Човек в нетрезво състояние има нарушена координация на движенията и броят на грешките при решаването на всякакви задачи за извършване на обичайни работни операции се увеличава.

Алкохолът, като всяко лекарство, води до пристрастяване. Алкохолизмът е сериозно хронично заболяване, най-често трудно лечимо.

Още: Кафе с куркума - какви са ползите от него

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com