Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако ядете 3 яйца на ден

27904
Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако ядете 3 яйца на ден
Снимка: Istock

За да получите максимална полза от консумацията на пилешки яйца, трябва да ги консумирате умерено. Това споделя руският гастроентеролог д-р Павел Колтупов.

Яйцето е една от малкото храни, които съдържат много витамини. И само благодарение на тях можете да решите много здравословни проблеми - от укрепване на косата до бързо натрупване на висококачествена мускулна маса.

"Според учените тази храна съдържа витамини А, Р, група В, фолиева киселина, фосфор, селен, цинк и много други. Продуктът помага за постигане на устойчив контрол на теглото: поради високата си калоричност, човек, който е изял 1-2 варени яйца, дълго време не изпитва глад", споделя експертът.

В допълнение, тази храна съдържа голямо количество аминокиселини, участващи в изграждането на клетки, нови тъкани, които укрепват имунната система и влияят положително на функционирането на щитовидната жлеза.

Защо яйцата не могат да се ядат без мярка?

Но дори и най-здравословните храни могат да причинят много проблеми, ако се консумират в големи количества. По отношение на яйцата това са 3 или повече броя дневно.

Яжте пържените яйца с това и ще отслабнете по-бързо

Според гастроентеролога Павел Колтупов , първият проблем, който може да възникне при любителите на тази храна, е рязкото повишаване на нивото на лошия холестерол в кръвта.

И това е сериозна причина за безпокойство. Тъй като в резултат на това в съдовете могат да се образуват холестеролни плаки, които възпрепятстват кръвния поток. Заради това нарастват рисковете от инсулт, инфаркт и други опасни заболявания, предупреждава лекарят.

Трябва да се отбележи, че жълтъкът съдържа най-много холестерол. Но и белтъкът не може да се счита за безопасен продукт. Ако го консумирате без мярка, тогава могат да възникнат условия за развитие на хранителни алергии. Резултатът от това ще бъде дългосрочно лечение, наблюдение от алерголог и пълен отказ не само от консумацията на тази храна, но и от пилешко месо.

В същото време тези, които имат високи нива на холестерол в кръвта, трябва да ограничат консумацията на яйчни жълтъци до 2-3 седмично поради високото съдържание на холестерол в тях.

Но тези, които редовно консумират коментираната храна, трябва да помнят, че те изискват внимателна предварителна обработка.

Черупките им могат да бъдат замърсени с инфекциозни агенти - бактерии от рода Salmonella и вируса на Influenza virus A, който причинява развитието на птичи грип. Трябва да се помни, че колкото по-свеж е продуктът, толкова по-малък е шансът да се разболеете. Въпреки това, дори висококачествени яйца, които са добре обработени преди продажба, могат да причинят заболяване.

Всяко яйце трябва да се измива старателно преди употреба и да се вари поне 10 минути от момента, в който водата заври.

Още: Лекар разкри как е правилно да се ядат яйцата, за да се предпазите от атеросклероза

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Кои храни се смятат за много полезни при висок креатинин

7 начина за бързо премахване на подпухналостта от очите

Какво се случва с кръвното ви, ако всеки ден пиете смутита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com