Лекар: Тези плодове увеличават риска от диабет при хората над 60 години

38394
Лекар: Тези плодове увеличават риска от диабет при хората над 60 години
Снимка: iStock

Диетата на възрастните хора изисква строг контрол - от нея трябва да се изключат не само определени преработени храни, но и някои плодове с цел намаляване на риска от диабет и други хронични заболявания като цяло. Диетологът Мариат Мухина посъветва хората над 60-годишна възраст да контролират стриктно консумацията на храни, които могат да повлияят на нивата на кръвната захар. Лекарят препоръчва те да се откажат от консумацията на смокини и сушени кайсии.

Според експерта след тази възраст човек е застрашен от развитие захарна болест от тип 2. Спусъкът за такова заболяване може да бъде панкреасът, органът се изтощава и се справя по-зле с производството на хормони, които регулират кръвната захар.

Тази билка сваля кръвното, лекува диабет и подобрява зрението

В тази връзка д-р Мухина посочва група продукти, които ще трябва да бъдат изоставени след 60 години. Тяхната обща характеристика е високият гликемичен индекс (GI). Това означава, че след консумация на продукта нивото на глюкозата в кръвта на човек рязко се повишава, а това повишава рисковете от захарна болест.

По-висок риск от диабет след 60 години

Диетологът казва, че храните с висок ГИ обикновено са богати на прости въглехидрати и захари. Те включват смокини. Изяждането на 100 грама от продукта ще ви осигури 57 грама въглехидрати. По отношение на захарта това са 11 лъжици.

Диетологът посъветва възрастните хора да се откажат от сушените кайсии. Съдържа и твърде висока концентрация на въглехидрати – 55 грама на 100 грама сушени плодове.

Д-р Мухина подчертава, че честата консумация на храни, които повишават нивото на глюкозата в кръвта, може да предизвика развитие на коментираното заболяване.

Специалистът препоръча ограничаване на мазнините от животински произход, по-специално свинско и агнешко. Причината е, че тези храни са по-трудни за смилане.

 

Яденето на агнешко и свинско месо може да причини здравословни проблеми при по-възрастните хора или да влоши съществуващите заболявания.

Лекарят споделя, че като цяло възрастните хора над 60 години вече имат проблеми с метаболизма на мазнините. В случая при по-голяма част от тях се наблюдават повишени нива на холестерол. Той се повишава поради голямото количетсво наситени мазнини, поради липопротеини с ниска плътност. Това може да допринесе за образуването на атеросклеротични отлагания и промени в кръвоносните съдове.

Възрастните могат да заменят агнешкото и свинското с пилешко, пуешко и риба. Освен това лекарят призова по-възрастните граждани да намалят до минимум сладкото в диетата си. Лекарят обясни, че яденето на сладко повишава нивата на кръвната захар, което води до развитие на диабет тип 2. Тя добави, че захарта може да се набави от плодовете, които също съдържат диетични фибри и витамини.

Още: Ендокринолог разкри необичаен симптом на диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Тя е единствено с информативна цел!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com