Лекар: Това е първият признак, че черният ви дроб е повреден

16435
Лекар: Това е първият признак, че черният ви дроб е повреден
Снимка: iStock/Guliver

Черният дроб е един от най-важните органи в нашето тяло. Той изпълнява множество функции, включително пречистване на кръвта, метаболизиране на лекарствата, производство на жлъчка и много други. Затова е от съществено значение да поддържаме черния дроб здрав и функциониращ оптимално.

Всички знаем, че алкохолът може да има негативно въздействие върху нашето здраве. И когато става въпрос за черния дроб, алкохолът може да бъде особено опасен. Един от първите симптоми, които показват, че черният дроб е отровен от алкохол, е увеличението на размера му.

Алкохолната хепатомегалия, или увеличение на размера на черния дроб, е общо състояние, което се случва при хора, които консумират значителни количества алкохол. Това се дължи на факта, че черният дроб трябва да метаболизира алкохола и да го изтласква от организма. При продължителен и чест консуматив на алкохол обаче, черният дроб става претоварен и се увеличава в размер.

Увеличението на размера на черния дроб може да се установи по различни начини. Една от тях е медицинският преглед, при който лекарят може да усети уголемяването на органа по време на палпация. Също така, може да се извърши ултразвуков преглед, който ще покаже точни размери на черния дроб и наличието на други евентуални проблеми.

Любима българска храна предпазва от тромбози, ако я ядете така

Увеличеният черен дроб от алкохол може да бъде много сериозно състояние. Той може да предизвика различни заболявания, включително чернодробна недостатъчност и цироза на черния дроб. Тези състояния са много опасни и могат да доведат до сериозни проблеми със здравето и дори да бъдат фатални.

Затова е изключително важно да отдаваме сериозност на симптомите, които сигнализират за отровяване на черния дроб от алкохол. Ако усещате болка или дискомфорт в долната част на гърба или в дясната страна на корема си, трябва да потърсите медицинска помощ. Лекарите ще извършат необходимите изследвания и ще определят подходящото лечение въз основа на вашите симптоми и резултатите от изследванията.

В заключение, увеличението на размера на черния дроб е първият симптом, който указва, че той е отровен от алкохол. Този симптом трябва да се вземе много сериозно, защото отровяването на черния дроб може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Затова е важно да се въздържаме от прекомерното консумиране на алкохол и да се отнасяме отговорно към нашето здраве и добро самочувствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com