Лекар: Това са 3-те витамина, които най-често са в дефицит в тялото ни

33125
Лекар: Това са 3-те витамина, които най-често са в дефицит в тялото ни
Снимка: iStock/Guliver

През есенно-зимния период повечето хора са изправени пред липса на витамини поради намаляване на зеленчуците и плодовете в диетата. Диетологът и ендокринолог д-р Юлия Букярова споделя, че най-често се сблъскваме с дефицит на D, B9 и B12.

Дефицит на витамини

Дефицитът на витамин Д е най-често срещаният. Профилактичната доза ще бъде безопасна за всички, но не винаги е ефективна, поради което е по-добре да започнете да приемате това вещество под наблюдението на лекар и след лабораторни изследвания.

Това са най-добрите витамини за сърцето и кръвоносните съдове

Също така много често хората с умствена работа имат дефицит на витамини от група В - особено B9, B12. Това важи и за тези с ендокринологичните заболявания - пациентите със захарен диабет тип 2 са изложени на риск от дефицит на В12, тъй като лекарствата, които приемат, намаляват нивото на този микроелемент.

B9 (фолиева киселина) е микроелемент, необходим за образуването на ДНК молекулата и някои аминокиселини, които изграждат протеините. Това вещество се съдържа в месото, зелените зеленчуци и билките, бобовите растения и гъбите, а също така частично се произвежда от бактерии, които живеят в червата. Необходимостта от него за възрастен е 25 mcg на ден, но поне 50 mcg трябва да се доставят с храната, тъй като част от веществото не се абсорбира в червата. По време на бременност и кърмене, както и при някои заболявания, тази цифра се увеличава.

При липса на В9 възникват неуспехи в образуването на ДНК веригата, в резултат на което се нарушава образуването на клетки, които се делят най-интензивно (кръв, кожа, лигавици). Това определя симптомите, характерни за дефицита му. Болният развива анемия, възпаление на храносмилателната система (гастрит, ентерит, глосит), раните по кожата заздравяват по-бавно.

"Но приемането на каквито и да било витамини без предписание от специалист не е препоръчително – може да няма дефицити, а предозирането понякога може да бъде още по-пагубно за организма", казва експертът.

„Дори мултивитамините нямат обща препоръка за всички. Здравословното състояние на всеки е различно, така че е по-добре да се консултирате с лекар, за да вземете предвид всички показания и противопоказания. Това ще важи дори за витамин С, който обикновено винаги се предписва при остри респираторни вирусни заболявания като имунитет и мощен антиоксидант, но може да има и нюанси в употребата. Витамин D е особено опасен, ако се използва неправилно, тъй като е мастноразтворим и може да се натрупва в тялото – предозирането може да бъде по-опасно от дефицита“, отбелязва лекарят.

Още: Лекар: Това е най-полезният подсладител - не повишава кръвната захар и съдържа куп витамини

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Най-честият признак на рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com