Лекар: Всички мислят тази храна за вредна, но тя предпазва от деменция

9699
Лекар: Всички мислят тази храна за вредна, но тя предпазва от деменция
Снимка: iStock

Една храна, която всички считат за вредна, се оказва изключително полезна за възрастните хора по отношение намаляване на риска от деменция. Руският диетолог д-р Игор Строков споделя, позовавайки се на учени, че тази храна е тъмният шоколад. 

„Въпреки това, от многото различни видове шоколад, само тъмният шоколад – тоест минимално обработеният – се счита за полезно допълнение към балансираната диета“, казва диетологът.

Тъмният шоколад със 70% съдържание на какао или повече се счита за най-здравословен поради по-ниското съдържание на мазнини и захар и изобилието на антиоксидантни флаваноли  от какаото. Високият прием на флаваноли се свързва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, рак, деменция и диабет.

Деменция: Лекар разкри кои са първите 2 симптома

Ползи от тъмния шоколад 

"Какаото на прах, направено от изсушени и смлени твърди частици какаови зърна, съдържа значително повече флаваноли от праховете от акай, боровинки, червени боровинки и нар. Какаото на прах също има по-голям антиоксидантен капацитет от споменатите плодове", допълва експертът.

Шоколадът има най-висок антиоксидантен капацитет и общо фенолно и флаванолно съдържание от всички - дори по-високо от какаовата напитка.

Всеизвестен факт е, че консумацията на черен шоколад повишава производството на ендорфини. Ендорфините са вид мозъчен химикал, който повишава настроението чрез потискане на усещането за болка, намаляване на стреса и увеличаване на чувството за благополучие.

„Подобно на ендорфините, серотонинът е естествен подобрител на настроението, въпреки че механизмът му на действие е различен от този на ендорфините“, казва диетологът.

Според проучване тъмният шоколад може не само да подобри сърдечно-съдовото здраве, но и мозъчната работа. Флаванолите в черния шоколад могат да подобрят притока на кръв към ключови области на мозъка, което води до подобрена памет, концентрация, време за реакция и умения за решаване на проблеми.

Способността на флаванолите да стимулират мозъка е достатъчно силна, за да бъде от полза дори за възрастни хора.

"Черният шоколад е отличен източник на магнезий, важен минерал, който помага за справяне със стресовата реакция и по-ниски нива на кортизол. Проучванията показват, че ниските нива на магнезий могат да увеличат податливостта ви към стрес, а стресът може да увеличи загубата на магнезий", споделя д-р Строков.

"Според проучването приемът на антиоксидантни флавоноиди е обратно пропорционално свързан с риска от деменция. Това означава, че колкото повече флавоноиди консумирате, толкова по-малък е шансът ви да развиете деменция по-късно в живота. Проучването установи, че високият прием на какаови полифеноли забавя прогресията на леко когнитивно увреждане до деменция при участниците. Това откритие предполага, че здравословната диета, която включва тъмен шоколад, може да предпази от когнитивен спад и да запази когнитивната функция при възрастни хора:, казва лекарят.

Oще: Деменция: 4 ранни симптома, които се появяват преди загубата на памет

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com