Месото е канцерогенно? Докажете го!

12892
Месото е канцерогенно? Докажете го!
Снимка: Getty Images/Guliver

Мексиканският съвет по месото, обединяващ около 40 производители в отрасъла, във вторник, 27 октомври, критикува данните за канцерогенността на преработените месни продукти.

По-рано международната агенция по изучаване на рака, която влиза в състава на Световната здравна организация, публикува доклад, според който ежедневната употреба на 50 грама преработено месо повишава риска от възникване на рак на дебелото черво с 18%. Според изследователите канцерогенен ефект имат веществата, използвани при преработката на месото в колбаси или бекон.

5 храни в хладилника ни, които причиняват рак

Трябва да се научим да живеем по-здравословно и да спрем да се храним с продукти, които имат срок на годност с години. Почти нищо, коет...

"Докладът не отчита ползата, хранителната ценност и значимостта на белтъка, съдържащ се в месото, в рамките на балансирана диета", се казва в заявлението на съвета.

Според мексиканските производители в доклада не са намерили отражение и многобройните изследвания, които доказват липсата на пряка връзка между болестта и употребата на месни продукти.

"Ракът се явява сложна, многофакторна болест, и е известно, че нито един продукт сам по себе си не става причина за това заболяване", се казва в заявлението на съвета по месото на Мексико, които са едни от най-големите производители в света на говеждо, свинско и конско месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com