Може ли свалянето на килограми да помага в лечението на диабет?

8005
Може ли свалянето на килограми да помага в лечението на диабет?
Снимка: pixabay.com

Отслабването може да предотврати или дори да излекува диабета, според изследвания, представени днес на ESC Congress 2020, съобщава „НюзМедикъл“, цитиран от БГНЕС.

През 2019 г. приблизително 463 милиона души по света са имали диабет, от които по-голямата част (около 90%) е диабет тип 2. Диабетът удвоява риска от коронарна болест на сърцето, инсулт и смърт от сърдечно-съдови заболявания. Затлъстяването е основната модифицируема причина за диабет тип 2, а генетичната предусловеност е една от причините за голяма вероятност от развитие на заболяването. Гените са причината да може в началото на живота да се определи кой има голям шанс да развие диабет.

Учени: Преддиабетното състояние увеличава риска от смърт при COVID-19

Постоянно високата кръвна захар и други прояви на преддиабетни състояния утрояват вероятността от смърт след заразяване с коронавирус. ...

„Проведохме това проучване, за да разберем дали комбинирането на наследствен риск с текущия индекс на телесна маса (ИТМ) може да идентифицира хората с най-висок риск от развитие на диабет. След това усилията за превенция биха могли да се концентрират върху тези лица“, каза Брайън Ференц, главен изследовател и професор в Университета в Кеймбридж, Великобритания и Миланския университет в Италия.

Проучването включва 445 765 участници в британската Biobank. Средната възраст е 57,2 години и 54% са жени. Наследственият риск от диабет е оценен с помощта на 6,9 милиона гени.

Височината и теглото са били измерени при записване за изчисляване на ИТМ в kg/m2. Участниците са били разделени в пет групи според генетичния риск от диабет. Те също били разделени на пет групи според ИТМ.

Участниците са проследявани до средна възраст от 65,2 години. През този период 31 298 са развили диабет тип 2. Тези в групата с най-висок ИТМ (средно 34,5 kg/m2) са имали 11 пъти повишен риск от диабет в сравнение с участниците в групата с най-нисък BMI (средно 21,7 kg/m2). Най-високата ИТМ група има по-голяма вероятност да развие диабет, отколкото всички останали ИТМ групи, независимо от генетичния риск.

Учени създадоха клетки за лечение на диабет

Американски учени съобщиха, че за първи път са успели да разработят човешки клетки, които произвеждат инсулин и регулират нивото на кръ...

"Констатациите показват, че ИТМ е много по-мощен рисков фактор за диабет, отколкото генетичното предразположение", каза професор Ференц.

След това изследователите използвали статистически методи, за да преценят дали вероятността от диабет при хора с висок ИТМ ще бъде още по-голяма, ако те имат наднормено тегло за дълъг период от време. Те открили, че продължителността на повишения ИТМ не оказва влияние върху риска от диабет.

Професор Ференц каза: „Това предполага, че когато хората преминат определен праг на ИТМ, шансовете им за диабет се повишават и остават на същото ниво на висок риск, независимо колко дълго са с наднормено тегло.“

Той отбеляза, че прагът вероятно е различен за всеки човек и би бил ИТМ, при който те започват да развиват ненормални нива на кръвната захар. Професор Ференц каза още: "Констатациите показват, че повечето случаи на диабет могат да бъдат избегнати, като се задържи ИТМ под границата, която задейства абнормалната кръвна захар. Това означава, че за да се предотврати диабет, ИТМ и кръвната захар трябва да се изследват редовно. Усилията за загуба на теглото са критични, когато човек започне да развива проблеми с кръвната захар“.

Нови статистически данни - диабетът е много сериозен риск при COVID-19

Диабетът може да увеличи риска от смърт при заразяване с COVID-19 12 пъти, според изданието "Medical Xpress", което цитира американскит...

„Възможно е също така да се излекува диабетът чрез отслабване в ранните етапи, преди да настъпят трайни увреждания“, каза професор Ференц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com