Никога не пийте алкохол на гладно!

27203
Никога не пийте алкохол на гладно!
Снимка: iStock

Въпросът за въздействието на алкохола върху стомаха предизвиква много дискусии. Казват, че малко количество помагат за лечение на гастрит и язва, тъй като алкохолът и водката убиват бактериите Helicobacter. Тези данни обаче нямат научна основа, а напротив, лекарите предупреждават за опасностите от подобно лечение.

Алкохолът и стомахът са несъвместими неща, особено ако има някакви заболявания. Пиенето на алкохол на гладно влошава ситуацията. Здравият човек също рискува да увреди храносмилателния тракт с редовно пиене.

Защо боли стомахът след алкохол? Ефектът на алкохола върху стомаха

Дори леките напитки, вино и бира, имат разрушителен ефект върху стените на стомаха. Всеки алкохол влияе отрицателно върху храносмилателната функция, блокира производството на лигавица - муцин.

В здраво тяло муцинът изпълнява основната си задача - предпазва лигавицата на стомаха от агресивна храна. Липсата на защитен фактор води до факта, че лигавицата е изложена и лесно се уврежда от вредни продукти и лекарства и нейното възпаление се развива.

При употреба на алкохол на гладно възникват хронични заболявания - езофагит, гастрит на стомаха, гастродуоденит, язвена болест. Човек е изправен пред факта, че стомахът боли след консумация на алкохол. В допълнение към общо влошено здраве (главоболие, сърцебиене, повръщане, гадене), пиещите се оплакват от дискомфорт в корема.

Ето списък на типичните симптоми:

• Кисело оригване;

• Киселини в стомаха;

• Болка в епигастриалната област;

• Подуване ;

Как да се предпазим от алкохолно отравяне през празничните дни

Игор Никифоров, доктор на медицинските науки и нарколог съветва как да се избегне препиването по време на дългите празници. Според нег...

• Диария или запек.

Какви промени в стомаха причинява алкохолът? 

Когато пиянството се превърне в постоянен навик, синтеза на солна киселина, която е толкова необходима за храносмилането на протеиновите храни, постепенно се блокира. В резултат на това храната гние, отрови тялото, има гнила миризма от устата, гадене и повръщане сутрин.

Липсата на ензими и пепсин води до протеинов глад, витамините и минералите вече не се усвояват.

Една от функциите на солната киселина е да дезинфекцира храната, постъпваща в стомаха, докато патогенните микроби не проникват дълбоко в храносмилателния тракт.

Ето коя е най-безобидната алкохолна напитка

Алкохолната напитка, която е най-малко вредна и с относително ниско съдържание на калории, е виното, разкри това диетологът Олга Шмелев...

Недосмляната храна, съдържаща патогенни микроорганизми, попада в червата. Това води до увреждане първо на тънките черва, а след това и на дебелото черво. Човек, който пие, развива ентерит, колит, разстройство, метеоризъм и болка в червата.

Защо не можете да пиете алкохол на гладно

Напитките с висока концентрация на алкохол (коняк, водка, уиски) причиняват химическо изгаряне на вътрешните стени на органа. Дори еднократното му използване влияе отрицателно върху работата на стомашните жлези и води до повишаване на киселинността. В резултат на това се появяват болки в горната част на корема, киселини и се образува рефлуксен езофагит.

Ако стомахът е празен, алкохолът лесно попада в кръвта и нарушава кръвоснабдяването. Съдовете, захранващи органа, са повредени.

Стените на стомаха получават двоен удар: не само киселината се отделя в излишък, но и кръвоснабдяването е изключено. Нарушаването на трофиката (храненето) на лигавицата завършва с нейното изтъняване, дисфункция на жлезите и развитие на язва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com