Ползите от водата с лимон, за които дори не подозирате

32162
Ползите от водата с лимон, за които дори не подозирате
Снимка: iStock/Guliver

Ползите от водата с лимон не са за пренебрегване. Много хора са изненадани да научат, че топлата лимонова вода е изключително полезна. Вариантът за студена вода с лимон също има своите предимства, но изследванията показват, че топлата напитка е по-добрият избор.

Горещите напитки ускоряват движението на носната слуз и стимулират оттичането на слузта. Ето и какви са ползите от ежедневното пиене на топла вода с лимонов сок. Някои от тях със сигурност ще ви изненадат.

1. Намалява холестерола

Лимоните са богати на лимонена киселина, витамин С и полифеноли, които се борят с умората и намаляват кръвните мазнини, наречени липиди. Един от известните видове липиди е именно познатият ни холестерол.

Високите му нива се образуват при консумация на мазни храни. Но заболявания като диабет, хипотиреоидизъм, алкохолизъм, чернодробни проблеми и стрес също могат да увеличат нивата на липидите в кръвта. 

2. Подобрява чревната микрофлора

Водата с лимон променя чревната среда, позволявайки на полезните чревни бактерии да се размножават. Освен това напитката подпомага храносмилането и подобрява цялостното здраве на червата. Здравите черва гарантират по-малко подуване на корема и газове. Когато вашият храносмилателен тракт работи правилно, ще се чувствате по-добре и ще имате повече енергия.

3. Укрепва мускулите и намалява възпалението

Пиенето на топла вода с лимон забавя свиването на мускулите и спомага за редуциране на възпалението.

4. Намалява вероятността от образуване на камъни в бъбреците

Много е важно да останете хидратирани, за да предотвратите образуването на камъни в бъбреците. Но в случай, че те вече са се образували, може да помогнете на тялото си с вода с лимонов сок.

5. Помага да се отървете от настинка

Лимоновият сок е богат на витамин С. Пиенето на топла вода с лимон помага при настинка или инфекция на синусите. Топлата напитка облекчава запушването на носа.

Ето колко точно вода трябва да приемаш всеки ден

Всеки говори за хидратация. Хидратация за загуба на тегло, хидратация за кожата, хидратация против подуване. Чувствате се уморени? Пийн...

6. Успокоява нервната система

Топлата вода с лимон е чудесен начин да започнете деня си. Успокояващият цитрусов аромат ободрява и успокоява не само тялото, но и ума. 

7. Облекчава запека

Киселината в топлата лимонова вода стимулира храносмилателните процеси. С напредване на възрастта нивото на киселини в червата намалява. Добавянето на топла лимонена вода към ежедневния режим може да облекчи често срещаните храносмилателни проблеми като запек. Лимонът съдържа и фибри под формата на пектин, които също помагат за регулирането на храносмилателната система.

8. Поддържа водния баланс

6 неподозирани употреби на лимона у дома

Когато животът ви даде лимони, пропуснете лимонадата. Вместо това опитайте един от тези трикове с лимони, които ще ви свършат чудесна р...

Пиенето на топла лимонова вода всеки ден помага за поддържане на водния баланс. 

9. Помага за отслабване

Ежедневната консумация на вода с лимон стимулира метаболизма. Добрият метаболизъм ви помага да отслабнете. Ако консумирате напитката през целия ден, това ще помогне да избегнете консумацията на твърде много храна, защото ще се чувствате сити.

10. Помага ви да се избавите от лошия дъх

Лимоновият сок естествено убива миризмите. След хранене изпийте чаша топла лимонова вода, за да подобрите храносмилането и да се отървете от лошия дъх.  Напитката стимулира слюноотделянето, като премахва сухотата в устата - виновникът за лошия дъх, а лимоновият сок убива бактериите, които се размножават в устната кухина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com