Учени посочиха храните, които ще удължат живота ви поне с 5 години

22585
Учени посочиха храните, които ще удължат живота ви поне с 5 години
Снимка: iStock/Guliver

Хората от незапомнени времена търсят отговара на въпроса как да живееят по –дълго. Всяка година става все по-очевидно, че продължителността на живота се влияе предимно от много фактори, някои от които могат да бъдат коригирани от самия човек. Такъв е случая с храната.

Изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, подчертава важната роля на омега-3 мастните киселини в подобряването на качеството на живота. Нещо друго, учените са открили, че хранителните продукти, притежаващи посочените мастни киселини, спомагат за увеличаване на продължителността на живота чрез благоприятно въздействие върху здравето на сърцето и намаляване на възпалението. Изследователите изчисляват, че хората с повече омега-3 в кръвта могат да живеят пет години по-дълго. До този извод са стигнали, след като са проучили дългосрочните здравни показатели на 2240 души над 65 години, съобщават експерти.

С помощта на този трик ще разберете дали добавката с омега-3 е качествена

Омега-3 е най-популярната хранителна добавка. Безспорно тялото ни се нуждае от полиненаситени мастни киселини, сред които са и Омега-3....

"Всъщност в това проучване открихме, че нивата на омега-3 могат да са също толкова значителен фактор за дълголетието, колкото и пушенето", казва Алекс Сала-Вила, един от авторите на изследването, проведено заедно с Института за изследване на мастните киселини в САЩ с Медицински изследователски институт Болница дел Мар.

Експертите казват, че не е нужно да чакате пенсиониране, за да купувате омега-3 продукти, трябва да започнете възможно най-рано. Източниците на мастни киселини включват сьомга, ленено семе, камбала, риба тон, скумрия, семена от чиа и качествен черен шоколад.

Това, което ядем, може да навреди или, напротив, да е от полза за здравето ни. В хода на проучванията учените са установили какви други обикновени продукти могат да помогнат на организма, така че каква е тяхната „тайна на дълголетието“. Такива са брюкселското зеле, карфиола и броколи. Тези продукти са с по-специфичен вкус и има доста хора, които не ги обичат. Те не могат да осъзнаят колко губят, пренебрегвайки тези зеленчуци.

Други ценни хранителни продукти, които гарантират дълголетие са горските плодове. Особено ценни са боровинките, които имат способността да свалят кръвното и лошия холестерол.

Какво се случва с тялото ни, ако всяка сутрин ядем яйца?

Пържените или варени яйца са предпочитан вариант за питателна закуска. Но полезно ли е ежедневно да ги включваме в първото си хранене з...

Един малко екзотичен плод също има невероятно полезно въздействие върху здравето на човека е нарът. Той съдържа фитохимикали, които проявяват противораково въздействие, полезни за здравето на мозъка, а това е от съществено значение за продължителността на живота.

Колкото и да са ви неприятни изброените хранителни продукти, едва ли е толкова трудно да си наложите да хапвате поне веднъж седмично от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com