Високо кръвно? Да го победим! Списък с хитри и народни билета срещу него

5322
Високо кръвно? Да го победим! Списък с хитри и народни билета срещу него
Снимка: iStock

Вдигнатото над нормата кръвно налягане не задължително вади на показ симптомите си. И обичайно си нямаме идея, че си имаме вземане-даване с него. Сред нас има хора, които реагират бурно към високите му нива и стават жертви на много болезнени усещания. Но факт е, че преобладаващата част могат да не узнаят години наред, че страдат от него. Докторите редовно ни убеждават да го проследяваме внимателно, но в реалността по принцип не се получава по този начин - обикновено като се чувстваш отлично, не не може да ти дойде на ума, че страдаш от проблем със физическото здраве. 

Да си с високо кръвно обаче в никакъв случай не е нещо чак толкова страшно.Повечето причини за развиване на хипертония идват от ситуации, които всеки изпитва в начина си на живот. По-сериозните фактори са по-високо тегло, застояла физическа активност, вредна за здравето диета, повече цигари, превишаване на лимитите с алкохола, нервно напрежение, диабет, сбор от няколко хронични заболявания и нерядко генетична наследственост. Определено трябва като се надрасне 45-46 годишна възраст да започнете да се самонаблюдавате значително по-внимателно. 

Има редовни хипертоници, за които е повече от важно да поглъщат предписани  хапчета. Ала повечето от хората са от типа, които правят кризи не толкова често. Без значение от кои сте обаче е препоръчително да имате представа кои са скритите трикове, които ще ви асистират да редуцирате нивото на кръвното четвърт до половин час. И то вкъщи. Тези особено полезни тактики не решават проблема с докторската работа, но могат да са най-важното, което да направите в най-напечения миг. Важно е впрочем да ги направите част от ежедневието си, понеже те са много добри и при разнообразни здравни беди.

 Опитайте това

Канелата ,това чудо на природата, е  въздействаща и приятна както като аромат, така и като нещо за небцето. Подправката включва страшно полезни за организма целебни качества. Помага солидно за нервите и доказано има благоприятстващ кръвното налягане. Ето какво се иска от вас. Прибавате малко вода в чаша с кисело мляко и изсипете малко повече от половин чаена лъжичка канела. За да стане съвсем хубаво сложете и лъжичка мед. Тази освежаваща напитка има ефект светкавично.

• Повече чесън

В домашната аптека, чесънът изобилства от толкова много преимущества, че ако го превърнете в интегрална част от храната ви, ще се справяте повече от добре високото кръвно. Чесънът е популярен като един от най-мощните природни антибиотици. Тушира високото кръвно, бори се с лошия холестерол. Ако не ви се консумира под формата на скилидка, приемайте го под формата на малка лъжичка чесън на прах. Отново е във ваш плюс. Обезателно обаче го приемайте суров. 

• Бърза мярка

Съществува един популярен трик, който е добре да вкарате в употреба. Директно трябва да сложите палец и среден пръст върху мястото зад меката част на вашето ухо. После упражнете натиск надолу към ключицата. Това действие се прилага 7-8 пъти за всяко ухо. Още една важна точка е разположена на 0,5 см от меката час на ухото в посока към носа. На това място е хубаво да проведете разтриване. 

• Този чай е задължителен

Ако съществува билка, която да е абсолютен титуляр в битката против високото кръвно налягане, това непременно е хубавата отвара от каркаде. Това е един от изключителните природни прийоми за сваляне на вашето кръвно. И всъщност, има още сериозен списък от полезни свойства. Поради начина, по който оказва ефект на психиката, има и ролята на антидепресант. Определено засилва имунната защита, понеже носи в себе си най-големите нива на витамин Ц от всички чайове. Изобилства също на желязо и действа чудесно за подсилване на хемоглобина. Разбрано е, че има ефект и при превишило допустимия максимум тегло. 

• Техника за дишане

Едва ли е съвпадение това, че когато сме под влиянието на по-висок стрес, ние въздишаме. Затова в началото отпуснете тялото и съзнанието. Поставете на очите си с кърпа, за да редуцирате външните стимули. Поемете въздух с корема. За да го направите правилно бихте могли да поставите ръка на стомаха си и да усетите как той се повдига нагоре. Поемайте въздух за около 3-4 секунди. А после като издишате, задръжте в този долен праг за още четири секунди. И пак отначало. Правете така близо 5-8 минути, а може и повече. Така се оказва ефект на притока на кръв към тъкани на тялото, а високото кръвно намалява. 

• Вода, кърпа, тил

Тук са ефективни два варианта, които да въведете в арсенала си. Първият е да поставите дланите си върху течаща студена вода на мивката. Не мърдайте така за две-три минути и може да усетите благоприятен ефект. Другата ефикасна тактика е да поставите хладка кърпа на тила. Трябва да сте наясно обаче - не трябва водата да е близо до ледената, достатъчно е да бъде хладка. 

• Облекчение веднага с още един чай

Ментовият чай действа много добре на нервите, сърцето и за повишеното кръвно налягане. Той винаги може да свали кръвното и благодарение на ролята му да усетите голямо облекчение.

• Помощ от приятел

Ако в непосредствена близост до вас има някой, попитайте го дали може да ви направи един масаж. Важните места са местата на тила. Задължителен е и масажът на раменете, който да преминава с пръстите надолу към лопатките. 

• Знаехте ли тази рецепта?

Дойде време и за нещо особено полезно - мляко и коприва. Приготвя се по този начин - като заливаме две супени лъжици сухи листа от коприва с сто-двеста милилитра прясно мляко. Поставяме на котлона и гледаме да кипне хубаво, а после премахваме от огъня. Разбира се, дайте му време да изстине. Поглъщаме по една чаша от този лечебен микс при повишено кръвно налягане.

Добрите навици

Всичко предложено до този момент върши безотказно действаща работа в напечените ситуации. Но все пак, ако сте си поставили за цел наистина да ликвидирате високото кръвно, да разгледате този класически списък с мерки с 10 важни неща. Ако ги спазвате правилно, повече няма да сте подложени на мъките от високото кръвно. 

- Най-сетне редуцирайте излишното тегло. Всеки опит за отслабване ще е ход напред в сражението с високото кръвно. 

- Започвайте деня с упражнения редовно. Спокойни разходки, леко потичване, каране на колело, час-два плуване в басейн, танците също са много полезни. Заделете поне 15-30 минути на ден за тези раздвижвания. 

- Време е за полезни храни. Обилно приемане на зеленчуци, плодове, зърнени храни. Цялостно обмислете диетата си, научете кое ви прави проблеми и го изрежете от храненето си. 

- Редуцирайте солта. Което значи и да ходите по-малко в заведения и топли кухни, защото на тези места храната обичайно е пресолена. Разчитайте повече на печката у дома. 

- Знае се, че, пациентите, които имат високо кръвно, приемат алкохол над необходимото. Максимумът всъщност е само бира на ден или най-много чашка вино. Ако преминете тази доза е съвсем очаквано да стигнете до високо кръвно. Правилото важи и за цигарите - повече от 5-7 дневно ще ви оказват проблеми с кръвното. 

- Големият стрес е един от обуславящите високото кръвно фактори. Постарайте се да го намалите и да отделяте време за вас самите, за да сте по-малко напрегнати. 

 

Послушайте тези съвети! Те не са заместител на лекарска консултация. Но са нещо от първа полза, което може да ви помогне. Надяваме се да сме ви били полезни! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com