Загубата на обоняние - симптом, свързан с коронавирус

16615
Загубата на обоняние - симптом, свързан с коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Известно е, че Covid-19 е източник на треска, кашлица, задух и дори затруднения с дишането. Но специалистите по УНГ сега алармират за друг симптом, който според тях е свързан с болестта: загуба на обоняние.

През последните дни оторинолозите (УНГ) наблюдават "възраждане на случаите на анозмия", заяви вторият човек във френското министерство на здравеопазването Жером Саломон, като се позовава на всекидневната актуализация за ситуацията във Франция. Това е "внезапно изчезване" на обонянието, но без запушен нос, понякога съпроводено със загубата на вкуса (агезузия).

Симптоми на коронавируса според френските здравни власти

Разпространението на коронавируса извежда на преден план въпросът за разпознаването на симптомите на болестта. Описаните до момента си...

Тази анозмия (загуба на обоняние) /, описана от няколко души с Covid-19, може да се прояви изолирано или с други симптоми, свързани с вируса. В случай на анозмия "трябва да се обадите на лекаря си и да избягвате всякакви самолечения без съвет от специалист", каза Жером Саломон. Този симптом обаче ще остане "доста рядък" и "като цяло" се наблюдава при млади пациенти, които имат "леки форми" на заболяването, каза директорът по здравеопазването.

„Има явна връзка“ между анозмията и вируса, казва Жан-Мишел Клайн, президент на Националния професионален съвет за УНГ. "Всички Covid-позитивни не са анозмици, но всички изолирани анозмици без локална причина, без възпаление, са Covid-позитивни", заяви експертът пред АФП, цитиран от БГНЕС.

Според първите случаи, съобщени от професионалната мрежа на УНГ, засегнатите пациенти са по-скоро млади, между 23 и 45 години. Много здравни специалисти също биха засегнати, включително няколко от УНГ. „Хората, които изпитват анозмия, трябва да се ограничат като предпазна мярка и да носят маска, дори на семейно ниво“, препоръчва Жан-Мишел Клайн.

Противно на това, което се прави в случай на класическа анозмия, лекарят препоръчва да не се прилага кортикотерапия, „която би понижила имунната защита“ или измиване на носа, което би рискувало „да изпрати вируса от носната лигавица в белите дробове." Германските и американските публикации са забелязали едни и същи симптоми, подчертава Жан-Мишел Клайн.

Коронавирус: Нови медицински данни за заразността, симптомите и животът на вируса

Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това ...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 22 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Кои са "забранените" храни при болки в ставите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com