Д-р Бацелова: До една десета от заразените умират от маймунска шарка, протича по-тежко при неваксинираните срещу едра шарка

3474
Д-р Бацелова: До една десета от заразените умират от маймунска шарка, протича по-тежко при неваксинираните срещу едра шарка
Снимка: iStock

Има лечение на маймунската шарка. До една десета от заболелите ще умрат от тази инфекция, протича по-тежко при неваксинираните от едра шарка. Маймунската шарка може да протече тежко, зависи много от това с каква доза се е заразил човек, но определено ваксинираните срещу едра шарка са много по-предпазни и ако се разболеят, боледуват значително по-леко. Маймунската шарка е по-опасна срещу неваксинираните. 

Това заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова пред БНТ.

Лекарят обаче не уточни, че има два различни щама на тази шарка. По-опасен е централноафриканският, с 10,6% CFR (т.е. смъртност, този щам е концентриран в Конго) и малко по-лек западноафрикански с 3,6% CFR (т.е. смъртност, този щам е концентриран засега в Нигерия). Смъртността обаче се определя на база ситуацията в африканските държави т.е. въпросът опира и до съответната здравна система.

Гърция с първи случай на маймунска шарка?

Гърция регистрира първи предполагаем случай на маймунска шарка при английски турист, съобщи гръцката служба за обществено здраве, съобщ...

Бацелова няма информация да има починали, но знае, че има оздравели от маймунската шарка. Трябва да се направят повече проучвания, за да се види дали остават трайни последствия върху организма, уточни тя и добави, че маймунската шарка ще се среща повече при неваксинираните срещу маймунска шарка.

Тя обясни, че маймунската шарка е заболяване, което е характерно за Централна и Западна Африка, но с човекопотока идващ от един континент в друг може да бъде внесен случаи или пък с внос на гризачи или други животни, които са заразени с вируса на маймунската вариола. Притеснително е, че има случаи в държави, в които нямат епидемиологична връзка с Африка, предупреди Бацелова. 

За България нямам информация да има регистриран случаи на маймунска шарка. Заболяването не е непознато и още през 50-те години е открит вируса сред лабораторни маймуни. В Европа, в Америка е имало доста вносни случаи, така че не е ново заболяването, уточни Бацелова. 

Заразяването с маймунска шарка по въздушно-капков механизъм, но и с всички телесни течности. Иначе в обществото има риск, но трябва да имаме по-близък и по-дълготраен контакт със заразен.

И Нидерландия съобщи за случай на маймунска едра шарка

Вирусът на маймунската едра шарка е диагностициран за първи път в Нидерландия, съобщи институтът за обществено здраве RIVM. От организа...

Не е чак толкова лесно заразяването с маймунската шарка. България има риск от морбили заради ниския ваксинационен ефект. Маймунската шарка може да дойде тук, но имаме други притеснения. 

По отношения на острия хепатит, Бацелова увери, че няма нищо ново, което може да се каже. Няма категорично потвърждение, че има случаи на такъв хепатит в България, уточни епидемиологът. 

Лекарят предупреди, че има риск от епидемия или епидемиологични взривове от морбили, при положение, че ваксинационният обхват не е изпълнен. Под 90% е ваксинационен обхват срещу морбили, което е изключително притеснително, изтъкна тя.

Още: Проф. Кантарджиев посочи симптомите на маймунската шарка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com