Експерти: Починал в болница - ако няма аутопсия, трудно има справедливост. Аутопсии почти не се правят

22824
Експерти: Починал в болница - ако няма аутопсия, трудно има справедливост. Аутопсии почти не се правят
Снимка: БГНЕС

Продължава разследването по случая с издъхнал в болница човек от Враца. 43-годишна жена почина в спешното отделение на местната болница - видимо след загуба на ценно време в бюрократични формалности, вместо в оказване на медицинска помощ. Разпитват се свидетели и се проверява медицинската документация по случая.

Здравни експерти са категорични – при такова тежко състояние на пациентката тя е трябвало веднага да бъде приета и лекувана, а едва след това да се попълват лични данни.

Здравният министър: Разпореден е преглед на протоколи и стандарти относно Спешна помощ

Разпоредена е не само проверка на случилото се в спешното отделение във Враца, но и преглед на протоколи и стандарти относно Спешна пом...

Адвокат Мария Петрова: Дефицитът на медици води до липса на контрол. Дефицитът на стандарт и на ясно разписани правила води до едно чувство на безнаказаност.

"За съжаление мисля, че нито записа от видеото, нито шестте минути бездействие ще са достатъчни за повдигане на обвинения към някой. За да се докаже от какво е причинена смъртта ѝ, трябва да ѝ се направи аутопсия". Това заяви за Actualno.com адвокатът по медицинско право Мария Петрова. 

"Не мога да се наема да кажа кой е виновен по случая с починалата жена във Враца, но ще дам само няколко насоки. Самото лечебно заведение, в което се намира спешното приемно отделение, по мое мнение, не виждам да е положило достатъчна грижа. Жената, която е на регистратурата, смятам, че е поставила в опасност живота на пациентката. Лекарите, които са били дежурни, не знам дали са били изобщо известени за такъв пациент, но смятам, че е недопустимо да се държи в количка човек в такова състояние и около него да няма лекари", заяви адвокатката.

Тя добави, че е много важно близките на починалите да си знаят правата.

"Важно е, когато един пациент почине в болница и близките имат някакви съмнения относно качеството на лечение или причина е естествена смърт, те да не подписват молби за освобождаване от аутопсия. Напротив, да настояват за аутопсия. Две са причините - едната е, че медицината доста се е развила и на второ място, ако се търси отговорност, много е важно да разполагаме с аутопсионен протокол. Чрез него се изграждат последващите експертизи, поставят се въпроси и донякъде се базира един евентуален съдебен процес", посъветва Мария Петрова.

Ексхумират тялото на починалата жена в болницата във Враца

Ексхумират тялото на жената, която почина докато чака да бъде приета в болница във Враца. Това се налага с цел да бъде направена аутопс...

"В зависимост от казуса, ако пациентът е недоволен и види в епикризата си, че вътре са вписани неща, които не са му правени или не разбира, нека да попита своите лекари и да настояват медиците да я коригират, защото ние живеем в медицината на Здравната каса, а не в медицината която лекува. Най-важен е процесът на информирано съгласие. Всеки един човек, който отива да се лекува, трябва да знае какво е състоянието му и да знае какви са разумните алтернативи за лечението му и, респективно, рисковете от тях", добави тя.

Адвокатът по медицинско право коментира и ролята на Медицинския одит.

"Агенция "Медицински надзор" е много добре измислена, но като структура е безкрайно зле функционираща поради липсата на достатъчно кадри, капацитет и на обучение. Най-вече поради липсата на система, която да минимизира случаите и сигналите за нарушения, така че проверяващите да могат да разглеждат обективно, защото това не винаги се наблюдава. В последствие голяма част от актовете им биват отменяни, което пък засилва чувството за безнаказаност на медиците", завърши тя.

Пламен Таушанов: Когато се съмнявате за близките си, правете аутопсии

Хасърджиев: Ние сме единствената държава, в която няма разписан алгоритъм за Спешната помощ

Проблемите са много, но основният е липса на правила. Ние сме единствената държава, в която няма разписан алгоритъм за Спешната помощ. ...

"Ежедневно достигат до нас сигнали за немарливо отношение и  изпълнение на задължения от страна на лекари. Бюрокращината, да се чака по гишета в спешното отделение, е ежедневие. Затова стават и скандалите и побоищата в болницата". Това заяви за Actualno.com председателят на Асоциацията за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

"Необходимо е да се направи анализ по случая с починалата жена във Враца. Трябва да има достоверна проверка, която да бъде обективна и да е извършена от болницата, от прокуратурата и Медицинския одит. Много е важно всяка една смърт да бъде разследвана. Проблемът е, че и в лечебните заведения не се извършват аутопсии на починалите пациенти. При подобни случаи, според Закона за здравето, управителят на учебно заведение също може да разпореди аутопсия, дори и ако близките са отказали това да се направи", заяви той.

По думите на Таушанов, в момента лечебните заведения извършват аутопсия на едва 1 процент от починалите. А според разпоредбите болниците са задължени да имат поне 70 процента направени аутопсии.

"За случая с Враца бих казал, че по принцип това трябва да бъде спешно отделение. Ако е такова, това значи, че на входа пациентът трябва да бъде посрещнат от медицинска сестра, която да го идентифицира дали е в зелена, жълта или червена зона – тоест каква е неговата спешност. Ако е в червена зона, тутакси пациентът трябва да бъде вкаран в противошокова зала и екипите да го спасяват. Няма ЕГН-та, няма лични карти и т.н. В момента обаче държавата работи без алогоритъм, няма разписани правила за действие на спешната помощ", завърши Таушанов.

Междувременно от Окръжната прокуратура във Враца излязоха с нови подробности по разследването. Въпреки че близките не желаят, ще бъде извършена ексхумация на тялото на жената, за да може да се изготви съдебно-медицинска експертиза. Тя трябва да покаже от какво точно е починала. Записите от камерите в приемното отделение на болницата също ще бъдат приложени като доказателства по делото.

Мъжът на починалата от Враца: Бюрокрацията уби жена ми

Забавянето стана заради PCR тест и търсене на лична карта, за да бъде регистрирана в болницата. Това сподели мъжът на починалата в Спеш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com