Журналист се съмнява за данните за коронавируса в България заради броя на болни медици

38563
Журналист се съмнява за данните за коронавируса в България заради броя на болни медици
Снимка: Getty Images/Guliver

226 души от "Спешна помощ" в София имат антитела срещу новия коронавирус – от общо 772 работещи. Това твърди в свой Facebook пост журналистът Григор Лилов.

Изрично обаче Лилов уточнява, че ставало въпрос за непълни данни, но без да казва откъде ги е взел.

69 случая на коронавирус за денонощие в България, но и повече тестове и то таргетно направени

69 потвърдени случая на коронавирус има в България за последното денонощие, като с това потвърдените случаи на COVID-19 станаха 1758. О...

Пред Actualno.com говорителят на "Спешна помощ" в София Катя Сунгарска коментира, че действително имало "доста голям брой" работещи сред спешните медици в столицата, които са имали среща с коронавируса. Това е уточнено с два вида теста – т.нар. бързи, които показват наличие на антитела и PCR. По думите на Сунгарска, с наличие на прясна инфекция, доказана с PSR, са били 15-тина души, но тя уточни, че няма данните пред себе си, тъй като днес е почивен ден и нормално тя самата не е в офиса си.

На 21 април ръководителят на "Спешна помощ" д-р Георги Гелев каза, че първо са били направени PCR тестове на 3 болни служителки и те били положителни. Последвало тестване с PCR на цялата смяна и то показало и други случаи. Чак след това са били купени и направени бързи тестове на всички работещи – 773 теста, от които положителни са излезли 266! В това число влизат както антитела имуноглобалин G, т.е. прекарана вече инфекция, така и имуноглобалин М, т.е. по-прясна инфекция. Всичките 266 са изследвани с PCR тест и положителни излезли 13. Всички те са отишли на домашно лечение, по думите на Гелев (ВИДЕО ТУК, след 28:12 минута /-7:40/).

Журналистът твърди и, че държавата още не е тествала напълно медицинските работници, като дава за пример най-известната болница в България – „Пирогов”. Според написаното от него, там били тествани 1100 души от работещи 2300 общо.

Самият директор на болницата – проф. Асен Балтов, заяви вчера, 5 май, че с положителни проби в болницата са 48 души медицински персонал. Проф. Балтов обясни, че 20 от случаите са в резултат на вътреболнична инфекция заради приети заразени спешни пациенти, за които не е бил ясен рискът. 8 медици са заразени в работна среда. Още 20 са инфектирани навън, някои по време на отпуск, по думите му. Сред заразените в Хирургичния сектор има 7 хирурзи, плюс още сестри, санитари, болногледачи, както и 1 кинезитерапевт.

57 нови случая на COVID-19, заразата официално удря извън София

57 са новите установени случаи на коронавирус в България - с PCR тест, с което общо стават 1689. Направени са още 1158 проби, вече общо...

По-рано днес, 6 май, ръководителят на Инфекциозната клиника на ВМА доц. Георги Попов коментира, че е много вероятно част от колегите да са подценили някои конкретни мерки и то не толкова при работа с болен, а след това, т.е. след работа. "За да се зарази човек, трябва да е допуснал някаква грешка", обобщи той.

За Григор Лилов ситуацията с болните от COVID-19 медици в България прилича на случващото се в началото на епидемията в Италия. 10-11% от официалните случаи на COVID-19 в България са на болни медици – всякакъв медицински персонал, т.е. 182 души общо към 6 май.

"Ако италианската драма се възпроизведе у нас, знаете ли кои ще са виновните? Вие - понеже властта ще ви обвини, че в олабения режим не спазихте социални дистанции и елементарни мерки", заключва Лилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Втори опит: МЗ с нова процедура за строеж на частна болница в Казичене

Коронавирусът в България: Лек в ръст в броя на новите случаи

Над 1000 са официално заразените с коклюш у нас

"Трябва да усетят болката": Прокуратурата отказа да разследва заплахите срещу фондация "Даная"

Коклюшът продължава да се разпространява - болестта повтаря, заради краткия имунитет

Влиза в сила нова забрана за износ на инсулин

Без съществена промяна в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

МЗ разкри неправомерно забавяне на Националната детска болница

Заради лекарство с риск за рак: Pfizer вади стотици милиони за обезщетения

Най-после: Ясно е кой ще руши сградите на мястото на детската болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване