Красимир Янков: Много болници остават без приходи, а заплатите на лекарите им са под въпрос

3670
Красимир Янков: Много болници остават без приходи, а заплатите на лекарите им са под въпрос
Снимка: Архив

"Достатъчни ли са 1000 лева за доплащане на медицинските работници, които са "на първа линия" в борбата с грипната пандемия, а останалите да са без заплати"?

Това попита народният представител от ПГ на "БСП за България" Красимир Янков във Фейсбук.

Красимир Янков: България има утвърден план за действие при грипна пандемия, а Борисов реши да прави работни групи

"Текстовете срещу спекулата, върху които президентът наложи вето беше предложен от Корнелия Нинова и тесен екип около нея. Те бяха непр...

Той добавя, че от датата на обявяване на извънредното положение, със заповед на здравния министър са забранени профилактичните и диспансерни прегледи, имунизации, детски и женски консултации.

"Забранени са и всички планови операции. Препоръчва се пациентите да се консултират по телефона с личните си лекари, а не да ги посещават", пише още той в профила си в социалната мрежа.

Янков говори и за друг тревожен проблем, а именно, че приходите на болниците и лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ са намалели наполовина.

"Около 85-90% от разходите на лечебните заведения, относително постоянни независимо от ангажираността, са за възнаграждения. Това са пари за медицинските работници, които са на разположение и осигуряват здравеопазването не само за лечение на инфекция от COVID-19. В момента те за собствена сметка си осигуряват лични предпазни средства в условията на грипна пандемия", пише с тревога народният представител от левицата. Той е категоричен, че за да функционират лечебните заведения, им е необходим спешно ресурс.

"НЗОК има достатъчно средства за да се осигури финансиране. Националният рамков договор, който определя да се плаща за извършена дейност трябва да бъде преразгледан и да се подпише анекс с БЛС. Отчетената дейност за всеки месец при извънредно положение не трябва да е критерий. След кризата, ще са необходими сериозни промени в начина на финансиране на лечебните заведения и нова философия на финансиране, за да няма изчезващи специалности и да се гарантира достъпа на пациентите до медицинска помощ без значение къде живее", предлага още Янков.

Красимир Янков: Трябва да се работи общо в борбата с коронавируса

Не е време за мнозинство, трябва да се работи общо, да се използват всички възможни звена и аспекти, за да има общо виждане за необходи...

Народният представител описва в няколко стъпки реални решения, за да бъдат запазени болниците и лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ и те да продължат да предоставят качествени услуги за периода на извънредното положение, а именно:

"Своевременно да се предоставят на болниците и заведенията за извънболнична помощ, в достатъчни количества, лични предпазни средства и дезинфектанти; Да отпаднат регулативните стандарти за консултативни прегледи и изследвания; Да отпадне съотношението 1 към 0.5 първични към вторични прегледи; НЗОК да изплати на лечебните заведения за специализираната извънболнична помощ и болниците средномесечната сума от изплатените за първите два месеца на годината."

Народният представител Красимир Янков акцентира върху още един сериозен проблем, че много от лекарите с индивидуална практика са прекратили дейността си, а достъпът до здравеопазване се ограничава.

"Очаквам адекватни действия и мерки от министъра на здравеопазването", заключва депутатът от левицата.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 31 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com