Мотив за отмяната на забраната за пушене - така било в Испания и Германия

60250
Мотив за отмяната на забраната за пушене - така било в Испания и Германия
Снимка: БГНЕС

Мотивите и пълният текст с внесените поправки за отмяната на пълната забрана за пушене вече са качени на сайта на Народното събрание.

В мотивите е записано, че се запазва пълната забрана за пушене в „по-голямата част от закритите обществени места като обособените работни места, местата за настаняване, училищата, детските градини, яслите, интернет клубовете, кината, театрите, концертните зали, галериите, читалищата, библиотеките и други. Къде обаче се разрешава пушене – в „обособени самостоятелни помещения в залите за консумация на място в заведенията за хранене и развлечения, а в игралните зали, игралните казина и заведенията с изцяло нощен режим на работа се допуска пушене без да има нужда собственикът да обособява самостоятелни помещения за целта.

Все още не е качен текстът на предложението за отмяна на забраната за пушене

Законопроектът за отмяна на пълната забрана на пушенето вече е в деловодството на Народното събрание. Вносители са девет депутати от БС...

Като основен аргумент за премахване на пълната забрана за пушене вносителите от БСП посочват в кои държави в ЕС се допускат изключения за тютюнопушене, главно чрез обособяване на специални помещения – в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Испания, Португалия и Германия. Другият основен аргумент е, че ресторантьорският и хотелският бизнес са пострадали много от пълната забрана за пушене, като за доказателство се цитират данни от БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска организация). Според тях, през зимните месеци, оборотът на заведенията пада с 50-70% заради невъзможността да се пуши, като е посочено, че отчетеният период е 2012-2013 година.

Междувременно пред bTV Спас Панчев, който преди време даде предложението търговските вериги да спрат да работят през почивните дни, за да може малкият бизнес да печели повече, обясни, че отмяната на пълната забрана за пушене е „признак на демократичност”.  „Никой не е направил баланса, за да каже кои са повече – пушачите или непушачите и дали повечето желаят да се възстанови либерализирането на закона или да остане в този вид. Българските граждани имат право да поискат някаква промяна, защото голяма част от българите считат, че този закон ограничава техните права”, обясни Панчев. Той категорично отрече какъвто и да било лобизъм и се обяви за правото на българите да живеят в демократична държава.

Панчев обясни, че депутатите от левицата ще гласуват закона по съвест. „Не сме налагали изискване към колегите да гласуват за или против. Убеден съм, че част от колегите ще са против, но по-голямата част от парламентарната ни група подкрепят промените в закона”, заяви депутатът. „Аз ще гласувам „За”. Макар че съм непушач, считам че не сме постъпили правилно като сме забранили тотално тютюнопушенето”, каза той.

Според Панчев законопроектът трябва да влезе за гласуване в пленарна зала преди зимата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване