"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

8905
"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София
Снимка: БГНЕС

Обществения съвет за създаване на Национална детска болница изпрати до медиите позиция, във връзка с решение на Министерския съвет.

По-рано днес (30 април) ръководеният от Димитър Главчев кабинет одобри създаването на частна детска болница в София. Тя ще се казва "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз" а инвеститор е "Търговска лига". От служебния кабинет се мотивират със законоустановения ред за целта в Закона за лечебните заведения. Точката е била внесена от Министерството на здравеопазването - по-малко от месец след встъпването в длъжност на новия здравен министър.

От Обществения съвет искат служебното правителство на премиера Димитър Главчев да даде незабавно обяснение за решението. Те напомнят, че решението е гласувано в последния работен ден при "пълна липса на прозрачност и информационно затъмнение преди продължителни празници и е едно от първите решения в сферата на здравеопазването, гласувано от служебния кабинет". Още: Недостиг на персонал може да е заплаха за бъдещата Национална детска болница

Публикуваме пълната позиция без редакторска намеса:

Вече повече от година настояваме, че София и регионът нямат финансовия и кадрови капацитет да захранят две големи, многопрофилни детски болници. В края на миналата година това беше доказано и от Анализа на нуждите от детска болница, изготвен по искане на МЗ с техническата подкрепа на Европейската инвестиционна банка.

Припомняме ви, че според този анализ само в София и в региона не достигат 123 лекари с педиатричен профил. Сестрите са критично малко и в тревожно напреднала възраст.

Одобряването на частния проект минира създаването на Национална детска болница и поставя под въпрос всички положени до този момент усилия и поети ангажименти. С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона. Още: Депутатите се разбързаха със строежа на Националната детска болница

През изминалите 10 месеца от съществуването на Обществения съвет държавата не започна да работи по развиване на план за преодоляването на кадровата криза.

Не създаде концепция за правно-организационната форма на националната детска болница.

Не предложи пътна карта за преместване на детските клиники от болниците, в които функционират в момента, в новата мултидисциплинарна структура.

Тези въпроси сме поставяли многократно както пред министерството, така и пред народни представители и в публичните си изяви. Още: Няма да има комисия в парламента за детската болница

Докато публично се заявява подкрепа за детското здравеопазване и създаването на болница с национално значение, Министерският съвет при пълна липса на прозрачност подкопава тези усилия.

С днешното решение на Министерския съвет се затвърждава впечатлението, че въпреки всички политически лозунги, всъщност липсва воля България да има истинска, съвременна Национална детска болница. Настояваме депутатите да упражнят своите правомощия и незабавно да изслушат Министъра на здравеопазването и Министър-председателя на РБ относно днешното решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Искат отмяна и пренаписване на указанията за отпускане на медицинските храни

Докато институциите спорят за варненска болница, тя спечели 7 милиона лева

Директорът на "Пирогов" ще се кандидатира за нов мандат

Безплатни инвитро консултации с проф. д-р Джем Фичиджиолу в София на 01.06.2024 г.

Ръст в броя на заразените с Ковид у нас за денонощие

Д-р Дечо Дечев: Държавата не може да издържи без частните болници

Изненадващи новини: Намалява броя на младите лекари, напускащи България

Ако дойде морбили, нещата ще бъдат трагични: Предупреждение от медик

Лекар: Стана стандарт да ни оперира робот, нови технологии навлизат в медицината

Коронавирусът в България: Едва 0,24 на сто от пробите са положителни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване