Онкотерапия – болници „Мемориал“ са правилното място за диагностициране и лечение на рак

9756
Онкотерапия – болници „Мемориал“ са правилното място за диагностициране и лечение на рак
Снимка: Мемориал

Макар коронавирусът да се превърна в здравна новина номер едно на 2020 година (а и не само здравна), ракът остава болестта, която е далеч по-страшна за хората. Диагноза, лечение, подход – всичко това е основата на преодоляването на този здравен бич, а болници „Мемориал“ могат да го предложат от най-високо качество!

Онкологичният център „Мемориал“ е открит през 2000 година и е 21-вият в света със сертификат за качество JCI (Joint Commission International). Всички лекари, работещи там, са членове на световни онкологични асоциации, а годишно там се правят 53 000 операции и то различни видове.

Подходите за лечение се базират на международните стандарти за диагностика и терапия на онкологичните заболявания. По същите стандарти се провежда и онкотерапията в САЩ, Германия, Израел, Австрия и Швейцария, онкологични клиники в САЩ и Европа. Поддържайки тесни контакти с чуждестранните си колеги, турските онколози са в състояние да бъдат в крак със съвременната онкология.

Химиотерапия, таргетна терапия и имунотерапия

Лечението на рака е една от областите в медицината, които бележат сериозно развитие през последните години. Затова ако през 70-те години на миналия век 5-годишната преживяемост при онкологично болни пациенти е била около 50%, в наши дни тя е 80%. Днес лекарствените средства за лечение на рак могат да се разделят на три групи. Първата е химиотерапията, която унищожава раковите клетки. Но тъй като наред с раковите обикновено се засягат и здрави клетки, химиотерапията в много случаи е свързана със значителни странични ефекти.

Вторият метод са таргетните терапии или т.нар. „умни“ лекарства, които се прицелват само в раковите клетки. Техният механизъм на действие е свързан с блокиране на сигналите, които казват на раковите клетки да се делят и размножават.

Третият механизъм за овладяване на рака е имунотерапията. Тя активира клетките на имунната система за битка с раковите клетки и по този начин лекува болестта. Имунотерапиите вече се прилагат при много видове рак и научните изследвания за прилагането им продължават.

Ракът при децата

Ракът тръгва от мутирала клетка, която се размножава бързо и се разпространява неконтролируемо. При децата типовете рак, които се срещат най-често, са различни от тези при възрастните, а диагностиката и лечението им трябва да се извършва от специалисти с опит конкретно в детската онкология и хематология. В около 30% от всички случаи на рак при децата става въпрос за левкемия, наричана още рак на кръвта. Втори по честота са туморите на мозъка и гръбнака. Невробластоми, лимфоми и саркоми също се срещат в детска възраст. Въпреки че онкологичната диагноза в детска възраст винаги е нещо тежко, неприемливо и несправедливо, добрата новина в тази област е, че огромния процент от тези случаи са лечими. Това се дължи на напредъка на медицината, но също и на особеностите на детския организъм.

На какво да обръщат внимание родителите?

Родителите трябва да следят за признаци на умора, анемия, често кървене от носа и венците, упорита температура, увеличени лимфни възли, главоболие, липса на апетит и осезаемо понижаване на теглото при децата. Това, разбира се, са симптоми, които могат да се отнасят за много състояния, повечето от които са безобидни. Затова появата на някой от тях не бива да става повод за паника. Водещ критерий е продължителността на оплакванията. Например необяснима температура в продължение на повече от 10 дни трябва да алармира родителите да се обърнат към специалист. Поради общия характер на симптомите диагностицирането на рак в детска възраст представлява сложна задача, затова опитът на лекаря е от ключово значение.

Генетично картографиране на рака за по-успешно лечение

Персонализираното лечение, което се прилага според типа на заболяването и конкретния пациент, повишава успеваемостта и намалява страничните ефекти при справянето с болестта. С генетичното картографиране на рака се визуализира вътрешността на раковата клетка и се установява степента на увреждане. NGS (Next Generation Sequencing) е методът, който се определя като ново поколение на секвениране и се осъществява чрез изследване на раковата тъкан или с обикновен кръвен тест. Изследването подпомага избора на подходяща терапия, която ще въздейства ефективно върху раковите клетки, с по-малко странични ефекти за конкретния пациент. Така например, при пациент с рак на гърдата, с вземането на клетъчни или кръвни проби се осъществява генетичното изследване на болестта. Въз основа на изследването се определя лекарството, което ще се използва, и планът за лечение. По този начин оздравяването на пациента ще се осигури чрез избиране на по-ефективното лечение и използването на лекарства с по малко странични ефекти.

Комплексен подход за лечение на рак

Макар че днес ракът е в групата на лечимите заболявания, за успешното му лечение е необходима съвместна преценка и работа на различни специалисти в тази сфера след поставяне на диагнозата. При планиране на лечението се вземат предвид и данни като възрастта на пациента, други придружаващи заболявания, индивидуални предпочитания на болния и психо-социалното му състояние. Единствено пероралното или венозно приложение на правилното за болестта лекарство на болния от рак не може да се счита за успех. Тайната се крие в обичта, уважението към човека и усилието за предаване на надеждата и доверието на самия пациент и неговото семейство, подчертават специалистите от болница „Мемориал“.

За контакт със специалистите от „Мемориал“ - 0877 54 54 04!

www.memorial.tr/bg, bulgaria@memorial.com.tr

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com